Yeni Başlayanlar İçin Sulu Boyaya Giriş

Hangi dönemin çocuğu olursanız olun hayatınız bir evresinde sulu boya ile yollarınız kesişir.

Suluboyaya nasıl başlanır?Sulu boyaya başlayanlar ne almalı?Suluboyaya giriş için neler yapmalıyım gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.Bir zamanların vazgeçilmezi olan sulu boya ile ilgili önemli noktaları bu yazımda sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Haydi çok sevdiğimiz sulu boyayı daha yakından tanımaya başlayalım!

Sulu Boya Nedir?

Sulu boyanın en önemli özelliği saydam oluşudur. Yani şeffaf bir yapısı vardır ve kapatıcı özelliği yoktur. Bundan ötürü koyu rengin üzerine açık renk uygulanamaz.Sulu boyanın bir başka özelliği ise çok çabuk kurumasıdır. Bu nedenle çok hızlı çalışılması gereken bir boya türüdür.Sulu boya ile çalışmak zordur çünkü transparan bir yapısı vardır. Sonuç önceden öngörülemez ve hataları düzeltmek neredeyse imkansızdır.

Sulu Boyada Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Sulu boyanın kalitesi renk pigmentleriyle doğru orantılıdır. Kalitesiz sulu boyalarla resim yapmak zordur. Sulu boyanın kalitesi kadar kullanılan kâğıt ve fırçalarda önemlidir.
  • Kurşun kalemle yapılan çalışmalarda bir hata yaptığınızda bu hatayı silgi ile düzeltebilirsiniz. Ancak suluboya çalışmalarında hatalar pek kurtarılabilir olmayabiliyor. Bu sebeple yanınızda bir kâğıtbulundurabilir istediğiniz tonlara bu kâğıt üzeri de ulaşabilirsiniz. Ayrıca resminizin temel öğeleri için öncesinde test çalışması yapmak hatalarınızı en aza indirecektir.

  • Suluboya ile çalışırken dikkat edilmesi gereken ve hatanızı en aza indirmenizi sağlayacak unsurlardan bir tanesi de öncesin de kurşun kalem kullanarak taslak çıkarmaktır. Kurşun kalem ile oluşturduğunuz taslak hayalet çizgi tabiri ile çok ince ve hafif görünür olmalıdır. Çizgilerin ince çizilebilmek için bir resim kalemi kullanabilirsiniz. Bu kalemin ucu tam açık olmalıdır çünkü ne kadar ucu sivri yani açık ise çizim o kadar ince olacaktır. Eğer taslak çizerek çalışma yaparsanız böylece hatalarınız daha aza inecektir.
  • Başka bir nokta ise resim kâğıdı üzerindeki boyaların kurumasını beklemek. Resim çalışmanız da birbirine yakın yaptığınız nesnelerin boyalarının karışmaması için bu çok önemlidir. Aynı anda resim kağıdının birçok noktasında çalışabilme kabiliyetine sahipseniz son boyadığınız yer zaten bu zaman zarfında kuruyacaktır. Ancak yakın çalışma yapıyorsanız riske girmemek adına son boyanan yer kuruduktan sonra devam etmeniz en doğrusu olacaktır.
  • Hatanızı en aza indirecek unsurlardan birisi de fırça seçimidir. Resim kağıdınızın her yerinde aynı fırçayı kullanmanız bir noktada hata yapmanıza sebep olabilir. Detaylı çalışmalarda çok ince numaraları kullanarak işinizi kolaylaştırabilir ve hata yapmamış olursunuz.

Sulu Boyada Kullanılacak Malzemeler

  1. Sulu boya fırçası veya fırça seti
  2. Sulu boya
  3. Sulu boya kâğıdı veya sulu boya defteri
  4. Eğer kâğıt üzerinde yapmak istemiyorsanız, tuval
  5. Tuvali koyabileceğiniz bir şövale
  6. Renkleri karıştırmak için bir palet
  7. Su koyabileceğiniz bir kap

Sulu Boya Teknikleri

Kuru Kâğıt Kullanmak

Eğer daha belirgin renkler elde etmek istiyorsanız kuru bir kâğıdın üzerine sulu boya uygulayabilirsiniz.

Nemli Kâğıt Kullanmak

Sulu Boya nemli kâğıtta daha rahat hareket ettiği için daha yumuşak geçişler istiyorsanız nemli kâğıt kullanabilirsiniz.

Sıçratma Tekniği

Fırçanızı başparmağınızla orta parmağınız arasında tutun ve işaret parmağınızı kullanarak fırçanın kıllarına hafif darbeler uygulayın. Bu işlemi uygularken üzerinize bir önlük giyebilirsiniz.

Açık Renkten Koyu Renge Geçiş

Açık renkten koyu renge doğru yavaş yavaş ilerleyebilirsiniz. Rengi açmak için suyun yanı sıra beyaz rengi de kullanabilirsiniz.

Damlatma Tekniği

Bir büyük damladan sonra onun içine başka bir renkten daha küçük bir damla, sonra daha küçük bir damla yaparak şekiller elde edebilirsiniz.

Kalın Dokulu Kâğıt Kullanmak

Kâğıdın üzerindeki dokulu yapılı ile resimleriniz daha güzel görünebilir. Ayrıca dokulu kâğıt üzerine yapacağınız nesneler daha gerçekçi sonuçlar oluşturur.

Tuz Tekniği

Boya ıslakken üzerine tuz dökün ve kurumasını bekleyin böylece doku ve geçiş elde edebilirsiniz. Tuz kristalleri suyu emer ve renk pigmentinde benzersiz bir doku bırakır.

Sünger Tekniği

Fırça kullanmak yerine sünger kullanmakta güzel bir tercih olabilir. Bu teknik için bulaşık süngeri de kullanabilirsiniz. Sünger tekniği ile pofuduk bulutlara sahip olabilirsiniz.

‘’Bir millet sanattan ve sanatkârdan yoksunsa, tam bir hayata malik olamaz.’’ -Mustafa Kemal Atatürk

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilenler