Uzay İçin Kalem Nasıl Üretildi?

Başta belirtmek gerekiyor ki eğlenceli bir hikaye olmasına rağmen, bu bir efsane.

Söylentiye göre NASA uzaya astronot göndermeye başladığında, tükenmez kalemlerin sıfır yerçekiminde çalışmayacağını çabucak keşfettiler. Sorunla mücadele etmek için NASA, sıfır yerçekiminde, su altında ve neredeyse her yüzeyde ve donma noktasının altından 570 derece Fahrenheit’e (300 Santigrat) kadar değişen bir sıcaklıkta çalışan bir kalem geliştirmek için on yılını ve yaklaşık olarak milyar dolarlar harcadı. Ruslar ise bu dönemde kurşun kalem kullandılar.

uzay gif

Evet, elbette tükenmez kalemlerin uzayda çalışmadığı doğru ama NASA herhangi bir uzay kalemi araştırma programını finanse etmedi.Daha sonra kalemlerini aynı kalemi Sovyetlere satan özel bir şirketten aldılar.Tıpkı Ruslar gibi, NASA astronotları da başlangıçta kurşun kalem kullanıyordu. Ancak kalemler tam olarak istedikleri gibi değildi. Uçları kopabilir ve uzay kapsülünün içinde yüzerek astronotların ekipmanı için potansiyel bir tehdit oluşturabilir yapıdaydılar. Ek olarak, kalemler yanıcıydı ve NASA, özellikle Apollon 1 yangınından sonra, gemide yanıcı herhangi bir şey taşımaktan kaçınıyordu.

Paul C. Fisher ve şirketi Fisher Pen Company, bu zorluğu öğrendi ve bir uzay kalemi üretmek için yatırım yapmaya karar verdi. Bildirildiğine göre 1 milyon dolar yatırım yaptıktan sonra, 1965’te ilk başarılı basınçlı kalemleri ürettiler. Numuneler, kapsamlı bir şekilde test edilip onaylandıktan sonra NASA’ya gönderildi. İlk kalemler Aralık 1967’de Amerika’nın uzay ajansına her biri 2,95 dolara satıldı.

NASA tarafından kullanıldıktan sonra Ruslar, Fisher Pen Company’ye yanaştılar ve aynı uzay kalemini satın aldılar. O zamandan beri hem Amerikan hem de Rus insanlı uzay uçuşlarında basınçlı kalemler kullanılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilenler