İçindekiler
Okulların açılmasıyla liseden mezun olarak eğitim hayatını bitiren öğrenciler için öğretim hayatı yeni başlıyor! Üniversite hayatı, öğrencilerin hayatına artılar sağlayan önemli bir evredir. 12 yıllık okul serüvenini noktalayan öğrencilerin birçoğu farklı şehirlerde ailelerinden ayrı yaşamayı tecrübe edecek. Bu süreç, başlarda biraz gerilmenize sebep olsa da bir yerden sonra yalnız yaşamanın sizi güçlendirdiğini hissedeceksiniz. Bu sayede hem özgüveniniz artacak hem de sosyal ilişkileriniz yapılanacak. Üniversiteye yeni başlayan bir öğrenciyseniz üniversitede işler nasıl yürür merak ediyor olabilirsiniz. Bu sebeple üniversiteye yeni başlayacaklar için tavsiyeler verebiliriz. Üniversiteye yeni başlayan öğrenciler için hayati öneme sahip tavsiyeleri içeriğimizin devamında bulabilirsiniz. Üniversite hayatına dair tavsiyeleri, akademik tavsiyeler ve sosyal tavsiyeler olmak üzere ikiye ayırmamız iyi olacaktır.
Üniversiteye Yeni Başlayacaklara Akademik Tavsiyeler
Üniversiteyi kazandıysanız sizin için eğitim serüveni bitti ve öğretim serüveni başladı diyebiliriz. Bunu, okulunuzdaki ilk günden itibaren hissetmeye başlayacaksınız. İlkokulda, ortaokulda veya lisede öğretmenlerinizin size karşı olan tavrı ile üniversitedeki hocalarınızın tavrı oldukça farklı gelecektir. Üniversiteye yeni başlayanlara hayat kurtaran akademik tavsiyeleri içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.
Zil Çalmasını Bekleme
Üniversitede zil çalmasını bekleme. Üniversiteye yeni başladıysan daha önceki eğitim yıllarında kullanılan teneffüs kelimesini lugatından çıkarmalısın. Üniversitede bir ders biter veya derse ara verilir.
Hoca Geldiğinde Ayağa Kalkmayın
Üniversite hayatınız boyunca hoca sınıfa geldiğinde ayağa kalkmayın. Aksi takdirde sınıfın alay konusu olabilirsiniz.
Kendinizi Geliştirmek İçin Çabalayın
Her ne kadar üniversiteden üniversiteye veya bölümden bölüme değişiklik gösterse de çoğu bölümde hocalarınız bir sürü fotokopi verecek ve sınavlara kadar fotokopileri ezberlemenizi isteyecek. Dersi geçmek için bu fotokopileri ezberlemelisiniz. Ancak kendinizi bu şekilde geliştiremezsiniz. Bu sebeple ilgili olduğunuz derslerde kendinizi geliştirmek için farklı kaynaklar talep etmelisiniz. Bu noktada okulda iyi anlaştığınız bir hocadan kaynak isteyebilirsiniz. Tamamen ezber sistemine hapsolmak yerine okuyarak, tiyatroya giderek, film izleyerek kendinizi geliştirin. Özellikle ilerleyen dönemlerde akademik kariyer düşünüyorsanız bu nokta oldukça önemlidir.
Kendine Hedefler Belirle
Hedefsiz yaşamak, üniversite döneminde birçok öğrencinin ilk yıllarda yaptığı ancak sonradan pişman olduğu noktalardan biridir. Üniversitede kendine günlük, haftalık ya da aylık hedefler belirle. Bu hedefler, derslerinle ilgili olabileceği gibi sosyal hayatınla alakalı da olabilir.
Hocalarınızı İyi Tanıyın
Üniversitede kimi hocalar, derslerini slaytlar üzerinden anlatırken kimi hocalar ise derste kendisine sorulan soruları yanıtlayarak derslerini işler. Bu sebeple hocalarınızı iyi tanımak ve vize, final soru tarzı hakkında bilgi almak için üst dönemdeki öğrencilerden destek alabilirsin. Bunun yanı sıra bölümünüz ne olursa olsun anlamadığınız konuları hocanıza mutlaka sorun.
Derslerinizde Not Tutun
Derslerde not tutmaya özen gösterin. Çünkü vize ve final haftaları yaklaştığında ders ile ilgili kaynak bulmakta zorlanabilirsiniz. Bu durumda da not tutan sınıf arkadaşlarınıza yalvarmak zorunda kalabilirsiniz.
Lisedeki Not Sistemini Unutun
Üniversite hem sınav sistemi hem de not sistemi açısından liseden farklılık gösteriyor. Gireceğiniz ilk sınav vizedir ve ardından final sınavı yapılır. Üniversiteler arasında değişiklik gösterse de finalden aldığınız not, ortalamada daha etkilidir. Bütünleme sınavı ise kimi üniversitelerde yapılan üçüncü sınavdır. Üniversitede notlarınız ”100, 80” şeklinde olmuyor. Her notun harf karşılığı oluyor. AA çok iyi aldığınız BB iyi aldığınız CC almanız ortalama aldığınız anlamını taşıyor. Üniversite öğrencilerinin korkulu rüyası FF ise o dersten kaldığınız anlamına geliyor.
Üniversiteye Yeni Başlayacaklara Sosyal Tavsiyeler
Üniversite birinci sınıf öğrencilerine verilebilecek tavsiyeleri, sosyal olarak da sınıflandırabiliriz. Bu noktada üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin dikkat etmesi gereken noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:
Yaşadığınız Şehirden Farklı Bir Yer Seçin
Üniversite döneminde kendinizi akademik olarak geliştirmenin yanı sıra yalnız ayakta kalmayı deneyimlemek için bulunduğunuz şehirden farklı bir şehir tercih etmeniz önemlidir. Bu sayede hem özgüveniniz artacak hem de yalnız başınıza mücadele etmenin keyfini çıkaracaksınız.
Ev Arkadaşı Seçiminde Özenli Davranın
Üniversitede yurtta kalmak yerine eve çıkmak gibi bir düşünceniz varsa ev arkadaşı seçiminde dikkatli olmalısınız. Bu noktada evi paylaşacağınız arkadaşın temizlik konusunda özenli davranması ve hesabını bilmesi gerekiyor.
İlk Haftadan Kurulan Arkadaş Gruplarına Aldanmayın
Üniversitede ilk haftalarda herkes birbirini önceden tanıyormuş gibi davranır. İlk haftalarda oluşan arkadaş grupları, zaman içerisinde çeşitli sebepler ile dağılmaya mahkumdur. Çünkü aslında o grup içerisinde yer alan kişiler, birbirlerini yeni tanımaya başlar. Sınıfınızda her ilden farklı insanlar bulunacak hatta farklı ülkelerden gelen öğrenciler de katılacak. Bu sebeple arkadaş gruplarının sevimli görünmesine çok aldırış etmeyin.
Aktif Olmayacağınız Kulüplere Katılmayın
Tiyatro, müzik, dans, edebiyat… Üniversitede her türlü kulübü bulabilirsiniz. Bu kulüpler ilk size çok cazip gelecektir. Ancak ilginiz dahilinde olmayan kulüplere katılmamanızı tavsiye ederim. Genellikle ücretli olarak üye alan bu kulüplerde ilgilenmediğiniz bir konu ise ücretini ödediğinizle kalıyorsunuz.
Harcamalarınızı Kontrollü Yapın
Üniversite döneminin bir diğer altın kuralı ise ay sonunda aç kalmamak için harcamalarınızı dikkatli yapmanızdır. Bütçenize uygun marketlerden alışveriş yapmanız, kredi veya bursunuzun ay sonuna kadar yetmesini sağlayacaktır. Bu sayede ekonomik sıkıntı yaşamayacaksınız.