İçindekiler
- Genel Kurallar
- Marker Uçlu Kalemler Nasıl Saklanmalı?
- Tükenmez Kalemler Nasıl Saklanmalı?
- Alkol Bazlı Mürekkepli İşaretleyiciler Nasıl Saklanmalı?
- Jel Uçlu Kalemler Nasıl Saklanmalı?
- Keçeli Kalemler Nasıl Saklanmalı?
- Fosforlu Kalemler Nasıl Saklanmalı?
- Akrilik Kalemler (Boyama Markörleri) Nasıl Saklanmalı?
- Dolma Kalemler Nasıl Saklanmalı?
Kalemleri belirli bir kurallara göre saklamak, normal zamanlarda pek düşündüğümüz bir konu değildir. Çoğumuza göre sevimli veya sıradan kalem kutuları yeterli gelmiştir. Fakat bir kalem koleksiyoncusuysanız ve sayamayacağınız kadar çok, farklı türde kalemlere sahipseniz, bunları belli bir alanda, kategorilerine göre düzenleme gereği duyarsınız.
Aslında bazı üreticiler, bir kalemi satın aldığınızda nasıl saklamanız gerektiğine dair birer etiket basıyorlar ve bu da kalem koleksiyoncusu olarak işimizi kolaylaştırıyor. Bu yazıda, tükenmez kalemlerinizi ve işaretleyici olarak kullandığınız keçeli kalemleri nasıl saklamanız gerektiğine dair birkaç ipucu paylaşacağız.
Genel Kurallar
Kalemlerinizi asla uçları açık bir şekilde bırakmayın. Mürekkep çözücüler, günümüzde değişikliğe uğrayarak daha gelişmiş hale geliyor. Pek çok kalem üreticisi ise kalemlerin kapakları olmadan 72 saate kadar dayanabileceğini iddia etmesine rağmen kapağın açık bırakılması kesinlikle değer verdiğiniz kalemleriniz için pek de iyi değildir. Kalemle işiniz bittikten sonra her zaman kapağını geri takın. Keçeli kalemlerinizi kullandıktan sonra doğru kapağı taktığınızdan emin olun. Doğru kapağı takmazsanız bir sonraki kullanışınızda renkleri birbirine karışmış bir kalem elde etmiş olursunuz, böylece yazdığınız yazılar pek hoş görünmez.
Hiçbir kırtasiye malzemenizi doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. Ayrıca kalemlerinizin çok sıcak veya soğuk bir ortamda kalmamasına da özen gösterin. Yeni yeni piyasaya sürülen silinebilir kalemler son derece savunmasızdır. Mürekkep, ısındığında kaybolacak şekilde tasarlanmıştır. Silinebilir kaleminiz çok sıcak bir ortamda kaldıysa, biraz buzlukta bekletmek onu tekrar hayata döndürecektir.
Unutmayın ki mürekkep ile çalışan tüm kalemlerin sızdırma potansiyeli vardır. Onları en sevdiğiniz elbisenizin cebinde veya çantanızda bırakmamaya özen gösterin.
Marker Uçlu Kalemler Nasıl Saklanmalı?
Fırça uçlu kalemlerin nasıl saklanması gerektiği, tamamen kalemin içinde kullanılan mürekkebe bağlıdır. Su bazlı keçeli kalemler, yatay veya dikey bir şekilde saklanabilir.
Buna Tombow ABT çift taraflı fırça uçlu kalemler ve Pentel Sign Brush Pens örnek verilebilir. Mildliners gibi çift taraflı fırça uçlu kalemlerin bazıları yatay olarak saklanmalıdır ama dikey olarak konulsa da kalem için bir sıkıntı oluşturmaz.
Copics veya Tombow ABT Pro gibi alkol bazlı mürekkebe sahip fırça uçlu kalemler kesinle yatay bir şekilde saklanmalıdır. Aksi taktirde mürekkep siz fark etmeden buharlaşacaktır. Bu kural aynı zamanda, Stabilo 68 gibi metalik kalemler için de geçerlidir.
Tükenmez Kalemler Nasıl Saklanmalı?
Tükenmez kalemler daha kalın, daha yavaş hareket eden bir yapıya mürekkebe sahiptirler. Onları uçları aşağıya bakacak şekilde tutmak, ihtiyacınız olduğunda yazmaya hazır olmalarını sağlamaktadır. Tükenmez kalemleriniz için masanızın üzerine koyabileceğiniz sevimli kupalar veya çekmecenizde durabilecek kalemlikler kullanabilirsiniz, böylece bir not almanız gerektiğinde kolayca ulaşabileceğiniz bir konumda olurlar.
Alkol Bazlı Mürekkepli İşaretleyiciler Nasıl Saklanmalı?
Sharpie markasına ait kalemler gibi işaretleyiciler alkol bazlı mürekkep içerir. Uçlarının ıslak kalması ve ayrıca içinde bulunan mürekkebin buharlaşmaması için yatay olarak saklanmaları gerekir.
Jel Uçlu Kalemler Nasıl Saklanmalı?
Jel kalemlerdeki sızıntıyı önlemek için ucundaki basıncı azaltmak önemlidir. Bu nedenle, onları uçları yukarı bakacak şekilde saklamak en iyi seçenektir. Bu şekilde saklandıktan sonra kullanılmak istenildiğinde mürekkebin tekrar uca akması için birkaç vuruş gerekebilir. Bu bazen ufak bir kağıt parçasına karalama yapmak için de geçerli bir bahane olabilir.
Keçeli Kalemler Nasıl Saklanmalı?
Keçeli kalemlerin uçlarının kurumasına izin vermek istemezsiniz. Bu yüzden onları en iyi şekilde saklamanız gerekir. Genellikle saklamak için kendilerine özel paketler halinde gelirler veya çizim yapacağınız zaman kolayca erişebileceğiniz bir kalemlik içinde kullanılmayı beklerler. Bu kural, fiber uçlu ince keçeli kalemler için de geçerlidir. Pigma Micron PN’ler gibi plastik uçlu olanlar istediğiniz şekilde saklanabilir, bu nedenle günlük yaşamınızda kullanmak ve çantanıza atmak için harika birer seçenektir.
Fosforlu Kalemler Nasıl Saklanmalı?
Fosforlu kalemler, fiber uçlara sahiptir. Bu nedenle kurumasını önlemek için uçları aşağıya bakacak şekilde tutmak en iyisidir. Bu kalemleri dikey bir şekilde tutmaktan kaçınıp, sürekli olarak kullanırsanız, kalemlerin kullanım ömrü uzayacaktır.
Akrilik Kalemler (Boyama Markörleri) Nasıl Saklanmalı?
Akrilik kalemler olarak adlandırılan boya kalemleri, en iyi şekilde yatay olarak saklanmalıdır. Dikey olarak saklanırsa boya kendi içinde parçalanabilir ve kalemin ucu tıkanabilir. Bu kalemler genellikle çıkarılabilir ve temizlenebilir veya gerektiğinde değiştirilebilen uçlara sahiptir. Bu özellik, kalemlerin ömrünü uzatır.
Dolma Kalemler Nasıl Saklanmalı?
Dolma kalemler kendi kalem kutularında yatay olarak saklanması en iyi seçenektir. Bu, sızdırmalarını engeller ama aynı zamanda kullanmak istediğinizde ucun ıslak ve kullanıma hazır olmasını sağlar. Dolma kalemi uzun bir süre kullanmayacaksanız, nazikçe temizledikten sonra boş olarak saklamak en iyisidir.
Genel bir kural olarak, kalemlerinizi yatay olarak saklamalısınız. Güzel bir kalem kutusu veya süslü bir akrilik saklama kutusu seçebilirsiniz, bu tamamen size kalmış. Sadece kapakların doğru bir şekilde kapatıldığından emin olun.