Tıp Fakültesi Kazandıran İpuçlarım | Dr. Kardelen Yıldırım

Sınava ayların kaldığı şu sıralar, eminim hepinizin aklında aynı sorular var “Acaba çok mu geç kaldım?” “Bu saatten sonra çalışmanın anlamı yok mu?”  “İstediğim yeri bu kadar kısa sürede kazanabilir miyim?”

Sınava çalıştığım zamanlar aynı düşünceler benim de aklımdan geçiyordu. Ama bu düşünceleri bir kenara bırakarak, oturup plan yaptım ve ders çalışmaya başladım ve ilk tercihim olan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandım.

Bu yazıda size gerçek sınav senemde ders çalışırken uyguladığım, bana çok büyük faydaları olan ve çoğu kişinin bilmediğini düşündüğüm, bana sınavı kazandıran ipuçlarımı anlatacağım.

Hadi o zaman, lafı uzatmadan başlayalım.

Tıp Fakültesi Kazandıran İpuçları Dr.Kardelen Yıldırım-Woohoobox
Tıp Fakültesi Kazandıran İpuçları Dr.Kardelen Yıldırım-Woohoobox

1.Kesinlikle bir adet, ders çalışma planlarınızı yapacağınız bir planlayıcı defteriniz olsun.

Bu defterinize haftanın başında planınızı yapmaya başlayacaksınız. Ama “Haftanın başında yapmadım, kaldı artık, diğer haftayı bekleyeyim” deyip sakın ertelemeyin. Pazartesi yapabileceğiniz gibi çarşamba da cuma da yapabilirsiniz ders programınızı.  Yeter ki oturduğunuz yerden kalkın ve yapın.

Bu programınızı yaparken önce haftalık hedefler koyacaksınız kendinize, daha sonra da günlük hedefler. Bu hedefleriniz anlık olarak, siz ders çalıştıkça değişebilir, artıp, azalabilir. Siz de bu programınızda değişiklik yapabilirsiniz. Hedeflerinizin tümünü tamamlayamayabilirsiniz de.  Tamamlayamadığınız hedeflerinizi, daha boş olduğunuz, ya da hedeflerinizi bitirdiğiniz zamanlara dağıtabilirsiniz. Önemli olan her şeyi mükemmel yapmanız değil, unutmayın. Planlarınıza büyük ölçüde uymanız da yeterli olacak, emin olun. Ben de geriye dönüp baktığımda, kendi çalışma defterimde üstü çizilmeyen, tamamlanmayan bir sürü hedefim olduğunu gördüm.

2.Konuların uzun belleğinize atılması için, konu tekrarınızı önemli zamanlarda yapın.

Konu tekrarının yapılması gerektiğini zaten herkes biliyor. Tekrar, tekrar, tekrar… En önemlilerinden biri konu tekrarı. Ama bu tekrarı ne zaman yapacağınız da en az tekrarınız kadar önemli. Tekrarlarınızı ilk konuyu çalışmanızdan 1 hafta ya da en geç 2 hafta sonra yapmalısınız.

Peki, zamanın neden bu kadar önemli olduğunu merak ediyorsanız size birazcık bilimsel olarak açıklayayım. İnsanlarda bilgilerin depolanma konusunda çift depolamalı hafıza modeli çoğu uzman tarafından kabul edilmiştir. Aşırı ayrıntılara girmeyeceğim merak etmeyin, basitçe bizim için önemli olan kısmını anlatacağım size. Bu modele göre belleğin kısa ve uzun bellek olarak 2 farklı deposu var. Bir bilgi öğrendiğinizde ilk önce kısa belleğinize atılır.  Bilgilerin uzun belleğe geçmesini sağlayan bir sürü etken var. Anlayarak okuma, daha önce öğrendiğiniz bilgilerle ilişkilendirme ve tekrarlama, bizim ders çalışırken kullanabileceğimiz taktikler.

3.Testlerdeki yanlış sorularınızı kesip bir zarf dosyada biriktirin. Bu dosyanın üstüne “Yanlışlar” yazmayı da unutmayın.

Test kitabımı kesmeye kıyamıyorum demeyin bana lütfen. Bunu yapmanız lazım çünkü inanın size vereceğim en ama en önemli ipucum, bu soruları kestikten sonraki aşama ile alakalı.  Şimdi 4. Ve 5. Maddeler bu test kitabından kestiğimiz sorular ile mümkün olacak.

4.Ders çalışma defterinizde her haftanın programının altına “tekrar edilecek konular” başlığında bir liste hazırlayın ve bu listeye testlerden çıkan yanlışlarınızın konusunu ekleyin.

“Ama o konuyu yeni çalıştım” “Ama o konuyu biliyorum ben sadece o sorum yanlış çıktı” Arkadaşlar ne olur kendinizi kandırmayın. Eğer bir konudan yanlışınız çıktıysa o konuyu çalışmış da olsanız, çok iyi bildiğinizi ve bir istisna çıktığını düşünüyor dahi olsanız demek ki o konuda bir eksiğiniz var ki, yanlış soru yaptınız. Bunu kabullenin ve tekrar etmeniz gerektiğinin farkına varın. Ve testi çözdüğünüz haftanın programında “tekrar edilecek konular” listenize ekleyin. Bu listedeki konuları, bir hafta sonraki programınızdaki konu tekrarı kısımlarına serpiştireceksiniz.

Test çözerken yanlışlarınız size doğrularınızdan daha çok şey öğretir, bunu sakın unutmayın. Sürekli eksiklerini, güçsüz olduğunuz konuları, hatalarınızı bulmaya çalışın. Bunları siz bulun ki düzeltebilin.

5.Kesip bir dosyada biriktirdiğiniz sorularınızı, konu tekrarı yaptıktan sonra tekrar çıkarıp çözmeye çalışın.

5.a.Çözemediyseniz, 4.ipucunu tekrarlamanız lazım. Tekrar konu çalışması ( gerekirse başka bir kaynaktan) yapıp, tekrar çözmeyi deneyeceksiniz. Konuyu yalayıp yuttum, artık bilmediğim şey kalmadı, ama hala çözemiyorum diyorsanız, artık bir ileri adıma gitmenin zamanı geldi. Soruyu dershanedeki hocalarınıza ya da o konuyu iyi bildiğini düşündüğünüz bir arkadaşınıza çözdürmeyi deneyin. Soru çözüldükten sonra alttaki aşamaya geçin.

5.b. İkinci bir soru dosyası yapın. Bu dosyaya da “Çözülenler” yazın. Soruyu siz ya da başkası çözdükten sonra, soruları dosyaya koyun.

Ya siz konu tekrarınızı yaptıktan bir süre sonra o soruları çözebildiniz ya da çözemeyip başkasına çözdürdünüz, fark etmez. İki durumda da artık çözebiliyorum, anladım soruyu diye düşünüp sakın kestiğiniz soruyu atmayın. Bizim işimiz daha bitmedi o soruyla. Şimdi sorularınızı ayrı bir dosyaya saklamanız lazım. “Amaan sen de ne çok dosya seviyormuşsun” dediğinizi duyar gibiyim. Ama inanın, bu dosyalar size sınavı kazandıracak. Bu dosyadakileri sınava on aylar kala soru ve denemeler çözdüğünüz zamanda çıkarıp tekrar çözeceksiniz. Unutmayın, doğrularınız bizim için önemli değil, ama yanlışlarınız çok ama çok kıymetli. Yanlışlarınızı tekrar tekrar çözeceksiniz ki, sınavda artık yanlış yapmayacaksınız.

Şimdilik aklıma gelen ipuçlarım bunlar.  Aklıma geldikçe sizinle ileride böyle motivasyon, öneri yazılarıyla buluşacağız zaten. Bu konu hakkında bahsettiğim ipuçlarımı anlattığım ve benim sınava hazırlandığım zamanki planlama defterimin sayfalarını, örneklerle size göstererek hazırladığım bir videom da var youtube kanalımda, isterseniz onu da izleyebilirsiniz.

Hepinize sınavlarınızda başarılar ve sağlıklı günler diliyorum.

Dr.Kardelen Yıldırım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilenler