İçindekiler
Frida (2002), Julie Taymor
Film 6 dalda Akademi Ödülü’ne aday olmuş, makyaj ve özgün müzik dalında 2 Oscar kazanmıştır. Film Frida Kahlo’nun biyografisi, hayat hikayesini anlatıyor. İzlemek için geç kalınan filmlerden biri Frida. Hiçbir sahnesi sıkıcı olmayan ve insanda hayranlık uyandıran biyografik bir film. Filmi izlemeden önce Frida Kahlo’nun yaşam öyküsünü okumanızı tavsiye ederim. Böylece Frida Kahlo’yu daha iyi anladığınızı göreceksiniz. Sıra dışı ve ilham verici bir hayat hikayesi izlemek isteyenler için harika bir seçenek.
‘’Hayatta başıma iki korkunç kaza geldi. Biri geçirdiğim otobüs kazası, diğeri de sensin Diego.”
Sonsuzluk Kapısında (2018)
Sonsuzluk Kapısında, Vincent Van Gogh‘un son zamanlarını anlatan bir film. Filmde tablo gibi sesli karelere şahit oluyoruz. Van Gogh hakkında biraz bilgi sahibi olan ve daha fazla bilgi sahibi olmak isteyen, bağımsız sinemayı seven, filmlerden çabuk sıkılmayan kişiler bu filmi severek izleyebilir.
Marina Abramović: Sanatçı Mevcut (2012)
Sanat belgeseli izlemek isteyenler bu filme bir göz atabilir. Film, sanatçı Marina’nın önceki çalışmaları ayrıntılı olarak ele alıyor. Marina Abramovic’in hayatı, eserleri ve tüm bilinmeyenleri için bu filme göz atabilirsiniz!
Bay Turner (2014)
Bay Turner, Turner’in yaşamının son 25 yılını temel alan biyografik drama filmi. Turner’ı “büyük bir sanatçı: radikal, devrimci bir ressam” olarak nitelendiren yazar ve yönetmen Leigh, filmi çekme sebebini “bu ölümlü ve kusurlu kişi ile destansı eserinde dünyanı damıtmadaki ruhani yolu arasındaki gerilimi inceleyen bir film için bir alan olduğunu hissettim” diye açıklamıştır. Filmin konusu ise: Turner, babasının ölümünden derinden etkilenmiştir. Turner seyahat eder, resim yapar, ülke aristokrasisiyle kalır, bir genelev ziyaret eder; Kraliyet Sanat Akademisi’nin anarşik bir üyesi olarak kendini bir geminin direğine bağlar ve böylece bir kar fırtınası çizer; halk ve soylular tarafından hem kutlanır hem de kötülenir.
Maudie (2016)
Maudie, biyografik bir drama filmidir. Film, resim yapan halk sanatçısı Maud Lewis’in hayatını konu alıyor. Filmin konusu ise: Hikaye de Maud (Hawkins), bir kahya olarak somurtkan bir balık satıcısıyla (Hawke) taşınmadan önce artrit, kayıp bir çocuğun hatırası ve yeteneklerinden şüphe eden bir aile ile mücadele eder. Farklı kişiliklerine rağmen, sanatı popülerlik kazandıkça evlenirler.
Ai Weiwei: Never Sorry (2012)
Belgesel niteliğindeki bu film, sanatçı ve aktivist Ai Weiwei’nin bir dizi sergiye hazırlanışını ve Çin hükümetiyle arasında sürekli artan ihtilafları konu alıyor.
Vivian Maier’i Bulmak (2013)
Emlakçı John Maloof, mahallesi hakkında bir tarih kitabında kullanmak üzere eski resimleri aramak için yerel bir müzayede evine yaptığı bir gezinin nasıl teklif vermesi ve eski negatiflerle dolu bir kutu kazanmasıyla sonuçlandığını anlatıyor. John muazzam miktardaki olumsuzlukları gözden geçiriyor, görüntülerin kalitesinden ne kadar etkilendiğini anlatıyor, projesine saygılı olmadıklarına çabucak karar veriyor ve sadece onları ortadan kaldırıyor. Görüntülerin gücü onu fotoğrafa aşık olmaya itmeseydi, bu büyük olasılıkla hikayenin sonu olabilirdi. John, fotoğraf hobisinin onu bir karanlık oda kurmaya ve büyük miktarlarda baskı yapmaya ayırmaya çabucak motive ettiğini söylüyor. Fotoğrafçılık hakkında daha fazla şey öğrendikçe, satın aldığı ve sakladığı negatiflerin gerçek bir ustanın işi olduğunu anlıyor.
Shirley: Gerçekliğin Vizyonları (2013)
Film, Shirley: Gerçekliğin Kehanetleri, Hopper’ın 13 tablosunda gördüğümüz bir kadının hikâyesini 1920’ler Amerika’sını arka plana alarak yeniden hayal ediyor. Gerçekliği ona sunulduğu gibi değil de değiştirilebilir bir kurgu gibi gören ve onun zamanla ortaya çıkan hakikat olduğuna inanan mütevazı bir yaşamın peşindedir Shirley. Gustave Deutsch, Edward Hopper’ın ABD’nin depresyon yıllarının bir portresine ait olan dünyasını yeniden inşa ederken, içsel monologlardan, zamanın radyo kayıtlarından faydalanıyor.
Kusama: Sonsuzluk (2018)
Sanatçı Yayoi Kusama’nın Japonya’da muhafazakar bir yetiştirme döneminden 1960’larda Amerika’daki şöhretli fırçasına yolculuğunu araştırıyor ve sonunda sanat dünyasında elde ettiği uluslararası şöhretle sona eriyor. Şimdi 80’li yaşlarında olan Kusama, son 30 yılını Japonya’da bir akıl hastanesinde yaşayarak geçiriyor.

Ulusal Galeri (2014)
Londra’da Trafalgar Square’ide bulunan bir sanat müzesi olan National Gallery, dünyaca öneme sahiptir. İçerisinde 13. yüzyılın ortalarından 19. yüzyıla kadar yapılmış 2.300’den fazla tablo bulunmaktadır. Yönetmen Frederick Wiseman, insanlığın tarihinin sergilendiği bu müzede bazı galerileri, konu üzerinde çalışmalar gerçekleştiren biliminsanlarını, kuratörleri, sergi organizasyonlarını ve restorasyon çalışmalarını izleyiciyle buluşturuyor.
Sanatçı Büşra Özcan’ın diğer yazıları için buraya tıklayabilirsiniz.
İlgili Diğer İçerik: