İçindekiler
FIRÇA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Resim fırçaları yapacağımız çalışmaya kullanacağımız boya türüne ve uygulayacağımız tekniklere göre farklılık gösterir. Kullandığımız fırçalar resmimizin ortaya çıkışında önemli rol üstlenirler. Bu sebeple doğru teknikle doğru fırçayı kullanmamız oldukça önemlidir. Fırçaları yapıldığı malzemeye göre sentetik veya doğal olarak sınıflandırabiliriz.
Doğal Kıllı Fırçalar
Bu fırçalar ayrıntılı çizimler için uygun fırçalardır fakat kısa ömürlüdürler. Farklı çizim teknikleri için ve boyama alanları için fraklı boy ve kalınlıkta üretebilirler. Doğal kıllı fırçalardan en çok tercih edilen samur fırçalardır. Bu fırçanın tercihindeki neden diğer fırçalara oranla daha yumuşak olduğu için boya üzerinde fırça darbesinin izini belli etmemesidir.
Sentetik Kıllı Fırçalar
Yapısı daha serttir ve doğal kıllı fırçalara oranla ömrü daha uzundur. Bu fırçalar resme yeni başlayanlar için uygun nitelikleri taşır. Uçlarında fırçanın ucuna doğru daralma olmadığından ayrıntıları bu fırçayla yapmak oldukça zordur. Bu fırça türü genellikle ayrıntısız resimlerde tercih edilir.
Geniş Yüzey Fırçaları
Tuval veya resim kâğıdı için zemine renk vermek veya büyük alanları renklendirmek için kullanılır. Bu tür fırçalar diğer fırçalara göre daha kalındır. Bu özelliği de daha fazla boya almasına ve geniş alanları rahatlıkla renklendirmesine olanak sağlar. Yapı olarak geniş yüzey fırçasına benzer fakat fazla kalın olmaması ve kıllarının düz olarak gelmesi önemli özellikleri arasındadır. Bu fırça ile zemin boyayabilir ayrıca zemin fırçasının özelliklerini taşıyan daha küçük yapılı bir fırça olduğu için kontrolü daha kolay sağlayabilirsiniz.
Kesik Açılı Fırçalar
Fırçanın ucu eğimli bir yapıya sahiptir bu özelliği hem ince hem de kalın alanlarda boya yapmanızı sağlar.
Yelpaze Fırça
Yelpaze diğer bir adıyla fan fırçası ağaçları, otları, çalılıkları yaparken size harika bir kolaylık sağlar. Fan şeklinde ucu olan bu fırçalar arka planı renklendirirken ve hafif vurgular yaparken de yardımcı olabilir.
Yuvarlak Uçlu Fırçalar
Diğer fırçalara göre daha küçüktür ve kontrol tamamen sizin elinizdedir. Kılları yumuşak olduğu için detaylara rahatlıkla girebilirsiniz. Resminize farklı efektler vermek isterseniz hem kuru hem de ıslak olarak kullanmayı deneyimleyebilirsiniz.
Çizgi Fırçası
Kılları çok uzun ve ince olan bu fırçalar detaylar için vazgeçilmeziniz olabilir. Yuvarlak fırçaya çok benzer fakat ondan daha büyüktür. Bu fırçalarla estetik yazı yazabilir hatta eserlerinizin altına imzalarınız bu fırçayla kolaylıkla atabilirsiniz.
Kedi Dili Fırça
Düz fırçaların iki kenarından da kesilerek bu form elde edilir. Kıl miktarı fazladır. Yuvarlak hatlara sahip nesneleri bu fırçayla rahatlıkla yapabilirsiniz.
Ponpon Fırça
Fırçalarımızı sürekli boyaya batırmak zorunda kalırız fakat eğer ponpon fırça kullanıyorsak buna gerek yoktur. Çok fazla kıllı olan bu fırçalar boyayı emer ve çok uzun süre boyamamıza yardımcı olur.
Spatulalar, Palet Bıçakları
Aslında spatulalar ve palet bıçakları fırça değildir fakat resim yaparken kullanılan araçlardandır.
Farklı dokular oluşturmak, efektler vermek ve boyayı yaymak için spatula ya da palet bıçakları kullanabilirsiniz.
Sanatçı Büşra Özcan’ın diğer yazıları için buraya tıklayabilirsiniz.