İçindekiler
Tükenmez kalemi kim icat etti, kendinize sık sık sorduğunuz bir soru olmayabilir, çünkü bu yazı yazma aracı her yerde olduğu için aklınıza böyle bir sorunun hiç uğramamış olması yüksek ihtimaller arasında yer alıyor. Ancak, böyle sıradan bir ürünün gerçekten ilginç bir hikayesi var. Kıvrımlar, dönüşler ve nadiren duyacağınız olası birçok mucit yazımızda yer alıyor. Haydi daha fazla meraklanmadan tükenmez kalemle ilgili sır perdesini aralayalım!
Tükenmez Kalem Tarihinin İsimsiz Kahramanı
Tükenmez kalemin mucidini araştırdığınızda, her zaman en ilk sırada bir isim çıkıyor: László Bíró. Ve bu isimin modern tükenmez kalemin mucidi olduğu doğru olsa da , başka bir mucit Bíró’nun tükenmez kalemi bulması için önünü açtığı söyleniyor.
Adı John J. Loud, Harvard mezunu bir avukat, deri tabakçısı ve 2 Kasım 1844’te doğan bir mucit. Hikaye şöyle başlıyor; Lound deri tabaklama işinde genellikle deriyi nerede keseceğini not etmek için deri üzerine işaretleme yapması gerekiyor ve normal bir kalem bu işi yapamıyordu dolma kalem ise deri üzerinde çok dağılıyordu. Bu kalemlerin meydan okuması ona bir yuva tarafından yerinde tutulan küçük bir dönen metal bilyeli bir yazı aleti yaratması için ilham verdi.
30 Ekim 1888’de Loud , tükenmez kalemin ilk patenti olan US #392.046 numaralı patenti aldı. Patentte, yazma aracını şöyle tanımladı:
Buluşum, diğer amaçların yanı sıra ahşap, kaba ambalaj kağıdı ve sıradan bir kalemin kullanılamadığı diğer eşyalar gibi pürüzlü yüzeylerde işaretleme yapmak için özellikle yararlı olan geliştirilmiş bir hazne veya dolma kalemden oluşuyor.”
Loud’un tükenmez kalemi deri üzerine yazı yazmak için harikayken, kağıt için çokta kullanışlı değildi. Bu, kalemin pazarlanabilirliğini sınırladı ve kalemin patent süresi doldu bu durum daha kullanışlı yinelemeler oluşturmak için bir fırsattı.
Deneme ve Hata Dönemi
Günümüzün tükenmez kaleminin piyasaya çıkması için daha uzun yıllar ve hatta daha fazla patent gerekebilirdi. İlk prototipler, taşan veya hiç akmayan mürekkepten eşit şekilde akmayan mürekkebe kadar kusurluydu. Mucitler piston basınçlı mürekkep haznesi, yaylar ve kılcal etki (yerçekimi yardımı olmaksızın dar alanlarda akmasına mürekkep yeteneği) gibi yaratıcı çözümlerle sorunları çözmek için çalıştılar.
Modern Zamanda Tükenmez Kalemi Kim Yarattı?
Macar doğumlu László Bíró ve kardeşi György’ye Loud’a çok benzeyen Bíró, tükenmez kalem versiyonunu hayal kırıklığından yarattı: O, mürekkebi çabuk kuruyan ve bulaşmayan bir kaleme ihtiyaç duyan bir gazete editörüydü. Gazetede çalışırken gazete kağıdında kullanılan mürekkebin çabuk kuruduğunu ve genellikle lekesiz olduğunu fark etti. Daha sonra bu fikri, kendisi için işe yarayacak bir şey yaratma umuduyla kimyager kardeşi György’ye götürdü.
Başarılarının anahtarı, kalın, yapışkan (genellikle viskoz olarak adlandırılır) bir mürekkebin ve küçük bir bilyeli yatağın birleşimiydi. Basit bir ifadeyle, bu bilye ve yuva mekanizması, mürekkebi havadan yalıtarak kurumaması için topun kağıt üzerinde kolayca yuvarlanmasını sağlayacaktı.
Dünya Budapeşte Uluslararası Fuarı’nda 1931 yılında bu günümüz tükenmez kalem tanıtıldı ve Bíró kardeşler 15 Haziran tarihinde yedi yıl sonra Fransa ve İngiltere’de patent başvuruları kabul edildi.
Büyümeye devam kardeşler ve onların arkadaşı, Juan Jorge Meyne, Buenos Aires’te Arjantin Bíró Pens fabrikasını açtı. 1943’te Arjantin patenti için başvurdular ve Biro ve Meyne adlarının seslerinin bir karışımı olan kalemlerine Birome adını verdiler. Aslında, bu güne kadar kalemlerine Arjantin’de Biromes deniliyordu.
Amerikalılar Tükenmez Kalemde Tarih Yazıyor
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, modern tükenmez kalemi Amerika Birleşik Devletleri’ne getirme yarışı başladı. TIME’a göre “dünyanın en büyük kalem ve kurşun kalem üreticisi” olan Eversharp, yarım milyon dolara Kuzey ve Orta Amerika’daki tükenmez kalem haklarını satın aldı ve yeni versiyonu üzerinde çalışmaya başladı.
Ancak bu arada Milton Reynolds, patenti aşan kendi tükenmez kalem versiyonu üzerinde çalışıyordu. Mürekkebin patentli kılcal hareketle değil, yerçekimi ile akmasına izin veriyordu. Reynolds yerçekiminin sızdırmaya meyilli olduğunun farkında olmasına rağmen, kalemi yine de üretime soktu – 29 Ekim 1945’te Reynolds Rocket, New York City’deki bir mağaza olan Gimbels’de tanıtıldı. Bir kalem 12.50 dolara satıldı, bu da 2017 dolarında yaklaşık 170 dolar yapıyor. Reynolds Roketi, ilk haftasında binlerce satıldı ve bir başarının müjdecisi oldu.
Birome, Marcel Bich sayesinde ABD’ye gitti. Bíró’dan tükenmez kalem tasarımlarının lisansını aldı ve 1953’te BIC Şirketini kurdu. Şirket başlangıçta zorlansa da, “Her Seferinde İlk Seferde Yazıyor!” reklam afişiyle çıkışa geçti.
Tükenmez Kalem Hakkında Eğlenceli Gerçekler
- Birome, Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin yüksek irtifalarda kullanması için lisanslandı ve İngiltere’de yapıldı, çünkü bu yükseklikte kullanıldığında dolma kalemler mürekkep sızdırıyordu.
- Tükenmez kalem mürekkebi, tipik olarak, yağ içinde süspanse edilen yaklaşık yüzde 25-40 boya içeren bir macundan yapılır.
- Ortalama olarak, bir tükenmez kalem yaklaşık 45.000 kelime yazabilir.
Siz de birbirinden özgün tasarımlarıyla göz kamaştıran tükenmez kalemlere sahip olmak istiyorsanız Woohoobox’un sayfasını ziyaret ederek kendi zevkinize ve ihtiyacınıza uygun setlerimizi tercih edebilirsiniz.