Kalemin nasıl yapıldığını hiç merak etmiş miydiniz? Bir ağacı kurşun kaleme dönüştüren 10 adımlık kurşun kalem yapım sürecini öğrenmek için okumaya devam edin.
Kurşun Kalem Yapımı Süreci
Kurşun kalemlerin yapılış hikayesi, modernleştirilmiş üretim tesisleriyle ağaç tomruklarının birleşmesiyle gerçekleşir. Bir kalemin yolculuğu su sediri kütüklerinin “Kalem Destesi” olarak adlandırılan kerestelere dönüştürüldüğü kereste fabrikasında başlar. Bu keresteler, çıtalar haline dönüştürüldüğü fabrikalara gönderilmeden önce standart neme ulaştırılmaları için kuru fırınlarda bekletilir.
Kurşuk Kalem Üretim Basamakları
- Kerestelerin çıtalara dönüştüğü fabrikada, keresteler bir kalemin normal uzunluğundan biraz daha uzun olan “Kalem Kütükleri” halinde kesilir. Sahip olduğu uzunluk, daha sonra “tıraş payı” olarak isim alır.
- Kalem kütükleri, özel tasarlanmış daire testereler kullanılarak “Kalem Çıtaları” olarak kesilir. Bu testereler, “talaş” şeklindeki “atık” miktarını azaltmak için çok ince bir yapıya sahiptir. Ahşabın kendisine has doğal damarlı ve pürüzsü olmayan yapısı nedeniyle çıtalar, daha sonraki işlemler için genişlik ve kalitelerine göre sıralanır. Hatası olmayan kusursuz çıtalara “geniş kat” denir. Bazıları, sahip oldukları hataların ortadan kaldırmak ve çeşitli kullanılabilir kaliteler ve kalem çıtaları katları üretmek için daha dar veya daha kısa bir şekilde kesilir.
- Çıtaları, tek tip bir renk elde etmek ve daha sonraki işlemler için ahşabın işlenmesi ve zımparalanmasının ardından, cila ve boya işlemlerinden geçer. İşlemler tamamlandıktan sonra kontrol sürecinden geçer ve daha sonra paketlenip, farklı ülkelerdeki “Kalem Fabrikaları”na sevk edilirler.
- Fabrikadaki oyuk açma makinesi, kurşunu yerleştirmek için çıtalara oluklar açar.
- Oluklara grafit ve kil karışımından yapılmış iç malzeme yerleştirilir. Boyama kalemleri için balmumu bazlı iç malzeme kullanılırken, kozmetik alanlarda kullanılan kalemler için farklı malzemelerden yapılmış iç malzemeler kullanılır.
- İkinci oluklu çıta, “kurşunlu katman” adındaki bir makine ile diğer yapıştırılır. Böylece kurşunlu bir sandviç elde edilmiş olur. Sandviçler birbirine kenetlenir ve kullanılan yapıştırıcı kururken, sandviçler iyice birbirine tutunur.
- Tutkal kuruduktan sonra, sandviçler şekillendirici makineye aktarılır ve kare olan sandviçlerin kaleme dönüştürülmesi için uygun uzunluklarda kesilir. Daha sonra altıgen, üçgen veya yuvarlak tipte kesilerek şekil verilir.
- Sandviçten kesilmiş kalemler bir sonraki işlem için hazır hale getirilir. Doğru bir şekilde doldurulmamış veya zımparalanmamış tahtalara sahip kusurlu kalemler bu noktada seçilerek üretim bandından alınır.
- Daha sonra her bir kalem, istenen bitiş kalitesine ve renk derinliğine bağlı olarak 4-10 kat vernik atan bir makinede boyanır. Silginin yerleştirilmesi için gerek olan demir halkanın takılması için bir girinti kesilir. (Boyamadan sonra, bazı kalemler dekoratif filme veya süslü tasarımlı folyolara sarılır; bununla birlikte, çoğu kalemin markası, folyo kalemin yüzeyine damgalanır.)
- Ardından farklı bir makinesinde, silgiyi kaleme tutturmak için gerekli olan metal halka ve bir silgi kalemin üzerine yerleştirilir.