Kalemlere karşı ilgiliyseniz veya günlük hayatınızda pek çok alanda kullanıyorsanız, her türden kalemin olduğu bir kalem koleksiyonu oluşturmanız çok da uzun sürmez. Pek tabi, aynı anda birkaç tanesinden fazlasını yazmak için kullanmadığınızdan dolayı, bir diğer kalemi kullanıncaya kadar geçen sürede kullanmadığınız kalemlerin kuruması olayını nasıl erteleyebileceğinizle baş etmeniz gerekecektir.
Çoğu zaman bu kuruma olayının erken ya da geç gerçekleşmesi kalemin kalitesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Mürekkep ne kadar kaliteliyse ve içeride ne kadar sıkı mühürlendiyse, kuruma olayının gerçekleşmesi de bir o kadar geç gerçekleşir. Ancak, mürekkepli tükenmez kalemlerinizi çekmecenizden çıkardığınızda kurumamış olarak görmenin birkaç püf noktası bulunuyor.
Olaydaki baş suçlu, mürekkebin sıvılaşmasını sağlayan çözücünün buharlaşmasıdır. Bu nedenle havanın mürekkebe temas etmesini önlemek için elinizden geleni yapmanız gerekir. Bu buharlaşma, tükenmez kalemlerdeki kalın, yağlı mürekkepler, rollerball ve jel kalemlerin su bazlı mürekkeplerine göre daha az sorun yaratacak özelliktedir.
Tükenmez veya roller kalemlerin ucuna konulan top fikri, nemi hapseden ve mürekkebin bulunduğu haznedeki havayı dışarıda tutan kalıcı bir kapak görevi görmektir. Yazarken dönen top, yerçekimi sebebi ile oluşan açıklığa karşı zorlanır. Bundan dolayıdır ki eğer kalemleri ucu yukarı bakacak şekilde saklarsanız, top aşağı yuvarlanarak mürekkebi havaya maruz kalmasına neden olur ve mürekkep çözücünün buharlaşmasına izin verir.
Kalem ucunda yer alan top, bir kapak görevi görmesine rağmen, yüzey boyunca yuvarlanıp mürekkebi aktaracak kadar da gevşek bir özelliğe sahip olmalıdır. Bu, özellikle kalem yan duruyorsa nemin çıkması için hafif bir açıklığın meydana gelmesi demektir. Bunu önlemek için, bir süre kullanmayacağınız zaman kalemin ucuna küçük bir miktar mum veya silikon kauçuk koyarak tıkayabilirsiniz. Tabii ki, özellikle rollerball ve jel kalemlerdeki kapakları da her zaman kapalı tutmalısınız.
Bir sonraki en iyi seçenek ise kalemleri havanın onlara temas edemeyeceği şekilde muhafaza etmektir. Kalemlerinizi bir çıtçıtlı torbaya koyun, düz bir şekilde yatırın ve içinde bulunan fazla havayı mümkün olduğunca dışarı atmak için sıkıştırın (veya vakumlu poşet kullanın) ve ağzını kapatın. Daha uzun süre dayanan kalemlere sahip olmak için hava geçirmez gıda saklama kaplarını da deneyebilirsiniz
Soğuk ortamdaki sıcaklık, mürekkep çözücünün buharlaşmasını yavaşlatacağından dolayı mürekkebin daha uzun süre “taze” kalmasını sağlar. Buzdolabından çıkardığınızda kalem yazmıyorsa, ucunu çakmakla (sadece birkaç saniyeliğine) veya biraz sıcak suya koyarak ısıtabilirsiniz.
Dolma kalem kullanıcıları muhtemelen bu püf noktalardan hiçbirinin kendileri için geçerli olmadığından zaten haberdardır. Dolma kalemler depolanmadan önce boşaltılmalı ve mutlaka soğuk denilebilecek derecedeki su ile yıkanmalıdır. Kalem sadece kısa bir süreliğine kullanılmayacaksa, mürekkebi haznesinde bırakabilirsiniz. Ancak böyle bir durumda kalemi ucu yukarı bakacak şekilde bir tutucuya koymalısınız.
Peki ya siz sayın okuyucularımız; kalemlerinizi nasıl saklayacağınıza dair özel ipuçlarınız var mı?Bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.