Kalemler Nasıl Üretilir?

Bir kalemin iç kısmı grafit, kil ve sudan oluşur. 17. yüzyılda, grafit ve kil elle öğütülmüş, silindirik bir kalıba konulmuş ve fırında pişirilmişti. Bugün kullandığımız kalemler, ahşaba şekil verip, içine kurşunu yerleştiren ve üzerinde marka logosunu damgalayan makineler tarafından seri olarak üretiliyor.

İyi bir kaleme sahip değilseniz bir bulmaca çözemez, bir sanat eseri oluşturamaz veya bizim için özel olan romanı yazamazdık. Bu yazı gereçleri sadece ağaçta yetişiyormuş gibi görünse de üretilmeleri için uzman işçilik ve mühendislik gerekiyor.

Kalem İmalatının Evrimi

Kalemin ilk günlerinden beri üretim sistemi aşağı yukarı aynı olmuştur. Grafit öğütülür ve toz haline getirilmiş kil ve su ile karıştırılarak kalın bir macun elde edilir. Bu hamur, silindirik bir kalıba konur ve fırında pişirilir. Sonuç, kırılması zor ve kağıda yazmak için son derece pürüzsüz olan güçlü kurşun bir çekirdektir.

metin içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

1820’lerde grafitiyi derecelendirmek için bir sistem geliştirildi. Henry David Thoreau ve babası John, kalemlerinin sertliğini #1- #4 arasında numaralandırdılar. Kalem ne kadar yumuşaksa, içerdiği grafit miktarı o kadar fazla olur ve bu da daha koyu, daha düzgün bir çizgi oluşturur. Kalem ne kadar sıkı olursa, içerdiği kil o kadar fazla olur, yani çizgiler daha hafif olur. Bugün standart tip, herhangi bir öğrencinin doğrulayabileceği gibi güvenilir olan #2 modeldir. Bu kalemlerdeki grafit, kolayca okunabilen bir çizgi oluşturmak için doğru miktardaki kalınlıktadır.

Thoreau’nun ölçeği kendi yolunda ilerlerken, Amerika’nın yüksek kaliteli kalemlere olan talebi karşılama ihtiyacı doğuştu. 1870’lerde Joseph Dixon, litografideki (taş baskı) geçmişini kullanarak, seri üretim kalemlerini daha hızlı üretebilen makineler yarattı. Ayrıca makineler, grafit için ahşabın içine oyuklar açarak kurşun kalem yapım sürecini ileriye taşımıştı. O zamandan önce kalemler her zaman düz, yuvarlak bir tasarıma sahip el yapımıydı. Dixon’ın makineleriyle, bunlar altıgen hale geldi ve arkasına yerleştirilmiş silgileri vardı. Bu makineler, şirketi günde 80.000’den fazla kalem üretebilir hale getirmiş ve sektördeki yerini, zirvelere taşımıştı.

Kalem Yapımı: Adım Adım İşlem Süreci

Tennessee’de bulunan birçok kalem üretim şirketi, değerli kırmızı sedir meşesine daha kolay erişmek için bu bölgede dükkan kurdukları eski günlere geri dönüyorlar. En iyi ağaçlar, kesilecek kadar olgun oldukları için 14 yaş civarında olmalıdırlar. Ağaç kesilip kullanıma hazır hale gelinceye kadar her üretici kalemleri oluştururken benzer bir format izler.

  • Birinci Adım: Ahşap yumuşatılır ve “kalem çıtası” veya “kalem sütunları” adı verilen suntalar halinde kesilir.
  • İkinci Adım: Parafin ve vernik sürülür; suntalar, bir kesme çarkının altından geçirilir.
  • Üçüncü Adım: Suntadaki oluklar, kurşun için özel bir elastik yapıştırıcı ile doldurulur.
  • Dördüncü Adım: Kurşun, grafit ve kil karıştırılarak ve yaklaşık 815°C’lik bir fırında pişirilerek oluşturulur.
  • Beşinci Adım: Kurşun eklendikten sonra üzerine alttaki suntanın üzerine bir sandviç yaparmış gibi bir sunta daha yerleştirilir.
  • Altıncı Adım: Mekanize bir piston “sandviçi” sıkıştırır ve yapıştırıcı kurur.
  • Yedinci Adım: “Sandviçler” kurşun kalem şeklini alması için dilimlenirler.
  • Sekizinci Adım: Kalemler cilalı bir başlıktan geçerek renklerini ve parlaklıklarını alırlar.
  • Dokuzuncu Adım: Bir montaj makinesi aracılığıyla üste bir lastik silgi eklenir.

Step 1

Aşama 1:

İlk adım, ahşabın keskinleşecek kadar yumuşak olduğundan, ancak yazmak için kullandığınızda bükülecek kadar yumuşak olmadığından emin olmaktır. Odun, kereste fabrikalarında “kalem çıtası” veya “kalem sütunları” adı verilen suntalar halinde kesilir. Her sunta, üreticiye gönderilmeden önce suntayı kurutacak bir fırına yerleştirilir. Bu, onlara montajlarını daha akıcı hale getirebilecek bir özellik katar.

Aşama 2:

Üreticiler, kereste fabrikalarından suntaları aldıktan sonra bir parafin ve vernik uygularlar. İlk adım, suntaların kenarlarında oluklar açan dev bir kesme çarkının altından geçmesidir. Bu oluklar kurşun veya grafiti ile doldurulacaktır.

Step 2

Aşama 3:

Oluklar, grafit için bir yastık görevi gören özel bir elastik yapıştırıcı ile doldurulur. Grafit, tutkal kullanılmadan yerleştirilirse montaj sırasında kırılabilme potansiyeline sahiptir.

Step 3

 

Aşama 4:

Sıra kurşun eklemeye geldi. Kurşun, grafit ve kil karıştırılarak ve yaklaşık 815 derecelik bir fırında pişirilerek oluşturulur. Grafit, metamorfik ve yerli kayalarda bulunan organik bir kristal karbon şeklidir. Kurşun kalemin içini tanımlamak için kullanılan yaygın bir terminoloji olan kurşuna dönüştürülür.

Step 4

Step 5

Aşama 5:

Kalemin içerisine kurşun doldurulduktan sonra, üstüne başka bir tahta koyma zamanı gelir. Bu, yapışkanlı tarafı çeviren ve kurşun içeren diğer suntanın üzerine istifleyen otomatik bir kola sahip konveyör bandında yapılır. Bunu bir kurşun sandviçi olarak düşünebilirsiniz.

Step 6

Aşama 6:

Mekanize bir piston, “sandviçi” 910 kilodan fazla basınçla birlikte sıkar. Tutkalın kuruması için zamana ihtiyaç olduğu için ahşap suntalar bu şekilde sıkıştırılır.

Aşama 7:

Yaklaşık bir saat sonra “sandviçler” kurşun kalemlere dilimlenir. Kalemleri altıgen bir tasarıma dönüştürmek için hızlı dönen bir kesici kullanılır. Burada kalemler, ayrı parçalara ayrılır. Kusurlu çıkan kalemler atılır.

Step 7

Aşama 8:

Kalemler birer birer onları cilalayacak bir kafadan geçerek renklerini ve parlaklıklarını kazanırlar. Yüzey, istenilen renge göre 4-10 kat boya veya lake ile kaplanır.

Step 9 Step 8

Aşama 9:

Yapımdaki son adım, bir montaj makinesi ile kauçuk silgiyi en üste eklemektir. İlk olarak, makine kalemin üst kısmını sıkar ve alüminyum parça (yüksük olarak bilinir) üzerinde kayar. Ardından, kauçuk silgiyi yerleştirir ve bütün malzemelerin birleşmesi için tekrar sıkar.

Step 10

Aşama 10:

Bazı kalemler, karmaşık tasarımlarla dekoratif filme sarılırken, diğerleri bir logo veya reklam mesajı ile ekran baskılı veya folyo damgalıdır. Şirket eşantiyonları olarak kullanılmıyorlarsa, kurşun kalemler genelde kalem üreticisinin markasıyla basılmıştır.

Sonuç, ucu açılmaya hazır güzel bir kalemdir! Eklenen bir logo ile okul için bağış toplama etkinliklerinde, ticari fuarlarda ve diğer çeşitli etkinliklerde kullanılabilir.

Step 8

1889’dan Beri İyi Kalite: The General Pencil Company

metin içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Kalem üretimi, ilk günlerinden beri genel olarak aynı olmuştur. Hatta Redwood City, Kaliforniya’daki General Pencil Company gibi bugün hala faaliyetlerini sürdüren bazı şirketler bile bulunmaktadır.

General Pencil Company, 1889’dan beri Weissenborn ailesine aittir ve onlar tarafından işletilmektedir. Edward Weissenborn ilk olarak Jersey City Heights, New York’ta dükkân açmış ve şirketini American Pencil Company olarak adlandırmıştı. 100 yılı aşkın bir süre sonra hızla ilerleyen iş, büyük-büyük torunların gemiyi yönetmesiyle hala aileye ait.

Bu şirket hem kalem hem de Amerika tarihinde büyük bir yere sahiptir ve sürdürülebilirliğe olan bağlılığı ile ileriye giden yolu açmaya devam etmektedir. Tüm kalemleri, daha güçlü ve daha çevre dostu olduğu için Kaliforniya ve Oregon’da bulunan batı sedir ağacından yapılmıştır. Ayrıca ambalajlarında geri dönüştürülmüş malzeme kullanıyorlar ve talaş atıklarını ev şömineleri için kütüklere dönüştüren Duraflame’e gönderiyorlar.

Bugün, General Pencil Company, 49’dan fazla işçi çalıştırıyor ve kalem yapım süreci için 28 farklı patente sahip. Tüm ürünleri Amerika Birleşik Devletleri’nde üretiliyor ve bu da onlara özellikle okula dönüş sezonunda talebi karşılama imkanı veriyor. Genel olarak, bu üreticinin bugün bildiğimiz ve sevdiğimiz kalemleri üretmedeki rolünü inkar etmek mümkün değildir.

Mekanik Kalemler Nasıl Yapılır?

Sampson Mordan ve John Isaac Hawkins, General Pencil Company kapılarını açmadan elli yıl önce ilk mekanik kurşun kalemleri denediler. Bununla birlikte, popülerliklerini azaltan normal ahşap kalemlere göre daha düşük bir tasarıma sahiptiler. Ayrıca Mordan ve Hawkins’in fabrikasının II. Dünya Savaşı sırasında bombalanması da işin tuzla buz olmasına sebep oldu. 1900’lerin başında Japonya’da Tokuji Hayakawa ve Amerika’da Charles Keeran tarafından mükemmelleştirilene kadar mekanik kalem tasarımını geliştirmek için 160’ın üzerinde patent kaydedilmiştir.

Mekanik kurşun kalemler üç kategoriye ayrılır: vidalı, kavramalı veya cırcır tabanlı. Vidalı kalemlerde, kurşun tüpten aşağı kayar ve alt kısımda yerine kilitlenir. Kavrama bazlı kalemler, silgiye basılarak etkinleştirilir, bu da uçların içindeki çeneleri açar ve kurşunun uca düşmesini sağlar. Son olarak, cırcır tabanlı kalemler, uçtaki bir halkanın içinde birkaç küçük çentik ile ucu yerinde tutar. Çentikler, ayrılmalarına neden olan ve kurşunun geçmesine izin veren bir düğme ile kontrol edilir. Kalem gibi farklı bir çok farklı kalem tasarımını kırtasiye kategorisinde bulabilirsiniz.

Clutch

Kavramalı

• 1879’da Joseph Hoffman tarafından, New York’ta icat edilmiştir.

• Uçların içindeki çeneleri aktive eden silgi, kurşunun düşmesine izin verir.

Ratchet

Cırcır tabanlı

  • 1915’te Charles R. Keeran tarafından, Illinois’de icat edilmiştir.
  • Uçtaki bir halkanın içindeki çentikler kurşunu yerinde tutar ve bir düğme ile kontrol edilir.

Vidalı

  • 1915’te Tokuji Hayakawa tarafından, Japonya’da icat edilmiştir.
  • Kurşun tüpten aşağı kayar ve altta kilitlenir.

Screw

Dünyanın Her Yerinden Kalemler

Pek tabii, Amerika dışındaki diğer ülkeler iyi ve eski moda olan kalemlere daha çok güveniyor. Örneğin, 2018 yılına kadar ilk ev yapımı kalemlerini üretmeyi hedef edinen Nijerya’yı ele alalım. 55 yılı aşkın bir süredir bağımsızlıklarına sahip olmalarına rağmen, bu Afrika ülkesi kendi kalemlerini üretmiyor, bunun yerine diğer ülkelerden ithalata güveniyordu.

İstekli işçiler ve zengin kaynaklar da dahil olmak üzere ihtiyaç duydukları her şeye sahiplerdi, ancak yine de kendi yazı araçlarını geliştirememişlerdi. Nijerya Bilim ve Teknoloji Bakanı Ogbonnaya Onu, kalem paketini geleceğe doğru yönlendirmeyi amaçlıyor.

Bu arada, Danimarka’da dünya çapında Viking Kalem Şirketi düğüm delikli kalemler üretiyor; Almanya’daki Faber-Castell, ıhlamur veya ıhlamur ağacı gibi daha yumuşak ağaçlar kullanıyor; Pakistan’daki Shahson’s solak yazarlar için yüksek kaliteli kalemler üretiyor ve Japonya’daki Blackwing grafitlerinde, tasarımlarının diğerlerine göre bulaşma olasılığını azaltan az miktarda plastik kullanıyor. Batıdan doğuya, hepimiz yüksek kaliteli kalemlere duyduğumuz sevgiyle birleştik.

İlginizi Çekebilir!Kırtasiye ürünleri üretimi ile ilgili daha fazla yazıya ulaşmak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilenler