İçindekiler
Okul açılacağı zaman ya da okul açıldıktan sonra kırtasiye malzemelerini almak için kırtasiyeye ya da büyük alışveriş merkezlerine gittiğinizde, yüzlerce farklı çeşit kalem görürsünüz. Özellikle işaretleyici olanların parlak ve eğlenceli olan renklerine bakıp sadece bir tanesini seçebilmek fazlasıyla zordur.
Bu yazımızda kırtasiye alışverişinizde işaretleyici kalem alırken işinizi kolaylaştıracak ipuçlarından bahsedeceğiz. Farklı çeşitlerdeki kalemler, nasıl çalıştıkları ve kullanırken hangi markanın daha iyi sonuç vereceği hakkında pek çok bilgi edineceksiniz.
Biliyorsunuz tükenmez kalem, dolma kalem, rollerball gibi pek çok farklı kalem türü var. Aynı şey işaretleyici kalemler için de geçerlidir. Farklı mürekkepler, renkler ve uçlarının şekilleri başlıca farklılık noktalarıdır.
Farklı fosforlu işaretleyici kalem türleri şunlardır:
- Jumbo
- Cep boy
- Jel
- Simli
- Çok Renkli
- Silinebilir
- Asansörlü
- Çevre Dostu
- Pastel Renli
- Fosforlu
Fosforlu/Highlighter Kalem Türleri
Jumbo İşaretleyiciler
Dört köşesiyle eşit kalınlığa sahip, kalın keçe uçlu bir yapıya sahiptir. Kalemliğinizde bulması kolaydır ama tutma açısından biraz zorlanabileceğiniz bir yapısı varıdır.
Cep Boy İşaretleyiciler
Hem dışı hem de keçe ucuyla ince bir yapıya sahip olması hata yapmanızı en düşük seviyeye indirir. Normal kalemler gibi bir şekli olduğu için kullanımı rahattır. Ayrıca etrafa çok dağılmadığı için belirli yerleri işaretleyebilirsiniz.
Jel İşaretleyiciler
Jel işaretleyicilerdeki mürekkep yapısı çok akışkandır. Bu yüzden kuruması biraz zaman alabilir. Parlak, görmeyi kolaylaştıran bir mürekkep yapısı vardır. Ayrıca mürekkebi hemen kurumadığı için uzun süre kullanabilirsiniz.
Simli İşaretleyiciler
Notlarınız için biraz parıltı kullanmak, görsel olarak ayrı bir güzellik katacaktır. Bu tür işaretleyici kalemler, diğerlerine göre biraz farklıdır ama kesinlikle kullanmaya değerdir.
Çok Renkli İşaretleyiciler
Bazen yazılarınızın ilgi çekici olması için bir sürü renk kullanmak istersiniz. İşte o zamanlarda bu kalemler tam da sizin ihtiyacınızı karşılar. Renkler arasında geçiş yamanızı kolaylaştıracak yapıda kalemlerdir bunlar.
Silinebilir İşaretleyiciler
Silinebilir işaretleyici kalemler tıpkı bir kurşun kalem gibidir. Bir hata yaptığınızda çabucak ondan kurtulabilirsiniz. Ayrıca daha sonra kitabınızı satacaksanız, bu kalemleri kullanmak en mantıklısıdır. Sildiğinizde yeni gibi görünür.
Geri Çekilebilir İşaretleyiciler
Kaleminizin ucunun siz istediğinizde görünüp görünmemesi nasıl olurdu? Bu soruya cevabınız ‘güzel olurdu’ ise bu kalemler tam size göre. Asansörlü yapısıyla, çevirdiğinizde uç içeri girer ve çıkar. Böylece bir kapak kaybetme sorunuyla karşılaşmazsınız.
Çevre Dostu İşaretleyiciler
Çevre dostu işaretleyici kalemlerle daha sağlıklı bir dünya için yapmanız gerekenlerden birini yapmış olursunuz. Bu kalemler geri dönüştürülmüş kağıttan yapılmıştır. Mürekkepleri bittiklerinde geri dönüşüm kutusuna atabilirsiniz.
Pastel Renkli İşaretleyiciler
İşaretleyiciler genelde fosforlu, neon renklere sahiptir. Pastel renklere sahip işaretleyiciler günlüğünüzde, planlayıcınızda ya da duvar takviminizde hoş görünebilir.
İşaretleyici ve Tükenmez Kalemler
Muhtemelen evinizde, okulda ya da ofisinizde hem işaretleyici hem de sıradan tükenmez kalemler vardır. Peki ya iki kalemi tek kalemde birleştirseniz? Hem daha az yer kaplar hem de daha pratiktir.
Hangi İşaretleyiciler Daha Uzun Süre Dayanır?
Jel işaretleyiciler genelde en uzun süre dayanan kalemlerdir, çabuk kurumaz. Bur tür işaretleyicilere HI-LITER, Sharpie ve Bic gibi markalardan ulaşabilirsiniz.
İşaretleyicilerin Farklı Uçları Var Mıdır?
Bir kalemin sahip olduğu uç, yazı yazarken farklı performanslar sergileyebilir. Dört farklı uç tipi vardır:
- Delik
- Eğik
- Top
- Çift uçlu
Delik: Bu işaretleyicinin ucu kalın ve düzdür. Metin üzerinde işaretleme yaparken arkasını kolayca görebilirsiniz.
Eğik: Bu, en yaygın işaretleyici ucu türüdür. Delik uçlu işaretleyicinin ucu kadar düz ama biraz daha kısadır.
Top: İşaretleyici kalemler genellikle dikdörtgen bir uca sahiptir, ancak bu kalem ucu daha yuvarlaktır. Yalnızca bilgileri vurgulamak için değil, aynı zamanda daire içine almak ve altını çizmek için de harikadır.
Çift uçlu: İki veya üç tane varken neden tek renkle kalsın? Çift uçlu işaretleyici kalemler, yeni bir kalem almadan renkler arasında geçiş yapmanızı sağlar.
İşaretleyici Kalemler İçin Hangi Renkler Mevcuttur?
Notlarınızın göze çarpması ve okunması kolay olması gerekiyor. Bu nedenle işaretleyici kalemler daha hafif veya nötr tonlar yerine parlak, fosforlu renklerde mürekkebe sahiptir. En yaygın kullanılan renkler şunlardır:
- Sarı
- Pembe
- Mavi
- Yeşil
- Mor
- Turuncu
Sarı
İşaretleyici kalemleri düşündüğünüzde muhtemelen sarıyı düşünürsünüz. Bunun nedeni, 1960’ların başında işaretleyici kalemler ilk çıktığında kullanılan ilk renk olmasıdır.
Pembe
Bu ton, bir kimyasal karışımı ile oluşturulur ve sarı ve turuncu gibi diğer sıcak renkler kadar baskın bir renktir.
Mavi
Soğuk tonları sever misiniz? Cevabınız evetse, mavi bir işaretleyici almak isteyeceksiniz. Bu renk sakinleştirici ve rahatlatıcı, bu da büyük bir sınavdan önce cankurtaran olması demektir!
Yeşil
Yeşil renk, diğer renklerden daha koyu olma eğilimindedir. Sayfada göze çarpar, ancak altındaki metni okumayı zorlaştırabilir. En iyi sonuçları elde etmek için bu rengi altını çizmek veya daire içine almak için kullanabilirsiniz.
Mor
Tıpkı yeşil gibi, mor da ton olarak biraz daha koyudur. Altındaki siyah metni görmekte zorlanabileceğiniz için bu rengi kullanırken altını çizin veya daire içine alın.
Turuncu
Turuncu, notlarınıza kişilik katacak eğlenceli bir renktir. Aynı eski sarı veya pembe işaretleyici kalemi kullanmaktan sıkıldıysanız turuncuya bir şans verin!
Bu renkler arasında seçim yapmakta zorlanıyorsanız endişelenmeyin. Çoğu zaman hepsi tek pakette satılır.
Popüler İşaretleyici Kalem Markaları Nelerdir?
Hemen hemen her mağazada birbirine benzeyen işaretleyici kalemler bulacaksınız, ancak bazen hiç duymadığınız markalar da karşınıza çıkabilir. Bu markalar şunlardır:
- HI-LITER
- Bic
- Sharpie
- Stabilo
- Crayola
- Pilot
- Uni
- Staedtler
- Zebra
- Ohuhu
Bu markaların her birinin kendine özgü öne çıkan özellikleri vardır. İşte öne çıkanlar şunlardır:
HI-LITER
Öne Çıkan Özellik: Bu markayı genelde her mağazada bulabilirsiniz. 50 yılı aşkın bir süredir var olan bir marka ismi! Kalın gövde özellikle küçük eller için idealdir.
Bic
Öne Çıkan Özellik: Eğik ucu pürüzsüzdür ve sayfa üzerinde kolaylıkla kayar. 24’lü bir kutu alırsanız, aynı anda bir sürü Bic işaretleyici kaleminiz olur.
Sharpie
Öne Çıkan Özellik: Sharpie, akla gelebilecek her stilde ve renkte işaretleyici kalemle sunar. Buna jumbo, cep boy ve asansörlü seçenekler dahildir.
Stabilo
Öne Çıkan Özellik: Stabilo, en çok bir dizi güzel pastel işaretleyici olan BOSS serisiyle tanınır. Düz şekli, bu kalemleri kalem kutunuzda taşımayı kolaylaştırır.
Crayola
Öne Çıkan Özellik: Crayola çok renkli, çocuklara uygun ve tamamen silinebilir bir dizi işaretleyici kaleme sahiptir.
Pilot
Öne Çıkan Özellik: Pilot Frixion, piyasadaki en kusursuz işaretleyicilerden biridir. En iyi özelliği hem dar hem de geniş çizgiler oluşturabilmesidir.
Uni
Öne Çıkan Özellik: Uni-ball kalemlere aşinaysanız, Uni işaretleyici kalemlerden ne bekleyeceğinizi bilirsiniz. Uç ekstra ince ve hassastır. Hem işaretlemenize hem de yazmanıza olanak tanır.
Staedtler
Öne Çıkan Özellik: Staedtler’den Textsurfer, pek çok parlak ve neon renge sahiptir. Ayrıca çantanızda fazla yer kaplamayan güzel, düz bir yapıya sahiptir.
Zebra
Öne Çıkan Özellik: Zebra işaretleyici kalemlerle profesyonel bir görünüm elde edin! Zarif tasarım, özellikle iş yerindeki önemli toplantılar ve sunumlar için ya da hukuk veya tıp gibi resmi bir sektörde çalışıyorsanız harika bir özelliktir.
Ohuhu
Öne Çıkan Özellik: Ohuhu işaretleyici kalemlerle yeniden çocuk gibi hissedebilirsiniz. Bu alkol bazlı işaretleyici kalemler, renkli kutularda gelir ve her iki ucunda hem ince hem de kalın bir uç bulunur.
En İyi İşaretleyici Kalem Türü Nedir?
En iyi işaretleyici kalem türü, bulaşmayan veya altındaki mürekkebin bulaşmasına neden olmayandır. İşaretleyicileri ararken aşağıdaki kutuların tümünü kontrol etmeyi unutmayın: