Gündelik hayatta ve işyerinde not tutmanıza olanak sağlayan planlayıcılar, görevlerin planlı bir şekilde ilerlemesi açısından oldukça önemlidir. Dijitalleşme ile birlikte cep telefonlarında bulunan not tutma özelliği, birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Ancak cep telefonunuzun bozulması ile birlikte önemli notlarınız kaybolabilir. Bu sebeple çoğu kişi hala ajanda ve planlayıcı tutmakta ısrarcı davranıyor. Peki planlayıcınızı kendiniz hazırlamak ister misiniz? Cevabınız evet ise planlayıcı nasıl kullanılır sorusunu, içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.
İşte, okulda veya günlük yaşantıda planlayıcı kullanmak, organize olmanıza destek sağlıyor. Planlayıcı kullanarak mantıklı planlar yapabileceğiniz gibi kendiniz için daha gerçekçi hedefler de belirleyebilirsiniz. Aynı zamanda planlayıcı kullanarak bir süre sonra zaman yönetimi konusunda ustalaştığınızı fark edeceksiniz. İşlerinizi rahat bir şekilde yetiştirmenize ve plan yapmanıza olanak sağlayan planlayıcıların; günlük, haftalık ve aylık olmak üzere çeşitleri bulunuyor. Bunlar arasında tercih yapmak tamamen size kalmış. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere bu planlayıcı çeşitleri, belirli zaman dilimlerini kapsıyor. Bu planlayıcılar nasıl kullanılır? Hep birlikte inceleyelim:
1. Günlük Planlayıcı Nasıl Kullanılır?
Günlük planlayıcı, günlerinizi organize etmek amacıyla tercih edebileceğiniz bir üründür. Gününüzü organize ederek zaman yönetimi konusunda kendinizi geliştirmenize olanak sağlıyor. İşlerinizi veya derslerinizi gün içerisinde hangi saat aralığında yaptığınız hakkında bilgileri ekleyebilirsiniz. Şimdi gelin birlikte defterden günlük planlayıcı hazırlayalım:
Günlük planlayıcı hazırlamak için ihtiyaç duyacağınız malzemeler:
- Kareli veya çizgili defter
- Post-it
- Keçeli kalem
- Sticker
İlk olarak tercih ettiğiniz defterin üst kısmına tarihi not edebilirsiniz. Ardından tarihin altına etkinlik planladığınız saat aralıklarını örneğin 13.00-14.00, 15.30-18.45 şeklinde al alta boşluklar bırakarak yazabilirsiniz. Burada saat aralarında boşluklar bırakmamızın amacı; boşluk kısmında ne yapacağımızı net bir şekilde yazmaktır veya o planı yapamadıysak bunu not edebilmektir. Ki önemli bir iş ise sonraki günlere ekleyelim. Ardından dilerseniz planlayıcınızın sayfalarını post-itler, keçeli kalemler veya stickerlar ile dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
Günlük planlayıcıyı etkili bir şekilde kullanmak istiyorsanız gün içerisinde yapmanız gereken her şeyi yazmalısınız. Gün içinde tüketmeniz gereken su miktarı, ödevleriniz, görüşmeleriniz, okumalarınız, spor yapacaksanız spor aktiviteniz her şeyi günlük planlayıcınıza yazabilirsiniz. Bu sayede gün sonunda planlayıcıya baktığınızda ne kadar aktif olduğunuzu fark edebilirsiniz.
2. Haftalık Planlayıcı Nasıl Kullanılır?
Planlarınızı düzenlemenize olanak sağlayan haftalık planlayıcılar, öğrenciler veya çalışanlar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Haftalık kullanabileceğiniz bu planlayıcılar sayesinde zamanınızı en iyi şekilde organize edebilirsiniz. Bu sayede oluşabilecek aksaklıkların da önüne geçersiniz. Şimdi defterden haftalık planlayıcıyı nasıl kullanacağınızı inceleyelim:
İlk olarak sayfalarınızın yan kısımlarını ince stickerlar ile süsleyebilirsiniz. Bunun amacı motive olmanızdır. Ardından karşılıklı iki sayfasını cetvel yardımı ile eşit ölçülerde 7’ye bölün. Böldüğünüz bölgelerin üst kısımlarına günleri yazın. Planlayıcınızı renklendirmek için planlayıcınızda ayırdığınız günleri, farklı renkteki kuru boyalar ile boyayabilirsiniz. Ardından planlayıcınızı, istediğiniz gibi doldurabilirsiniz.
Haftalık planlayıcıya da aynı şekilde günlük planlayıcıda olduğu gibi gün gün ne yaptığınızı, hangi aktiviteye ne kadar vakit ayırdığınızı yazabilirsiniz. Bu sayede eksik yönlerinizi ve gelecek hafta üzerinde vakit harcamanız gereken aktiviteleri değerlendirebilirsiniz.
3. Aylık Planlayıcı Nasıl Kullanılır?
Planlayıcı kullanmayı alışkanlık haline getirmenin en iyi yöntemi, aylık planlayıcı kullanmaya başlamaktır. Aylık planlayıcıda dot ajanda kullanabilirsiniz. Bu size oldukça yarar sağlayacağı gibi planlayıcı kullanmanızı da pratik hale getirecektir. Aylık planlayıcı yaparken kullanacağınız planlayıcı stickerlar, alandan tasarruf etmenize olanak sağlayacaktır. Aynı zamanda post-itlerden de destek alabilirsiniz. Diğer planlayıcı çeşitleri ile kıyaslandığında aylık planlayıcılar, daha kapsamlıdır. Aylık planlayıcıda aşağıdaki aktivitelere yer verebilirsiniz:
- Özel günler, Doğum günleri vb.: Planlayıcınızın özel günler sayfasını doldurarak işe başlayabilirsiniz. Burada ailece kutladığınız özel günleri, aile bireylerinizin, arkadaşlarınızın doğum günlerini yazabilirsiniz.
- Aile ziyaretleri-Arkadaş Buluşmaları: Özellikle çalışan insanlar, aile büyüklerini veya arkadaşlarını ziyaret edememekten oldukça şikayetçidir. Bu sebeple aylık planlayıcınızın bir sayfasını bunun için ayırabilirsiniz.
- Spor faaliyetleri: Düzenli olarak spor yapıyorsanız veya başlayacaksanız spor yapacağınız günleri, planlayıcınıza not etmeniz, oldukça önemlidir.
- Kitap/film listeleri: okuyacağınız kitapları veya izleyeceğiniz filmleri, aylık planlayıcınıza not etmeniz, oldukça yararlıdır. Çünkü günlük hayat koşuşturması içerisinde unutmanız olağandır.
- Alışveriş: Gıda alışverişlerinizi aylık yapıyorsanız bunu aylık planlayıcınıza ekleyin. Bu size büyük bir avantaj sağlayacaktır.