Birçok yenilikçi sanatçı tuval ve fırçayı reddedip resim yapmanın farklı yöntemlerini arar. Boyama tekniklerinin sınırlarını zorlamak isteyen birçok sanatçı belirlenen atölyelerde bir araya gelerek farklı yöntemler arar. Alışkın olduğumuz geleneksel yöntemleri bir kenara bırakıp ellerini kirletmek veya yeni yaratıcı araçlar keşfetmek isteyenler için birkaç yönteme birlikte bakalım.
Parmak Boyama
Fırça yerine ellerin kullanıldığı bu teknik çocuklarla özdeşleştirilmiş olsa da aslında herkesin tercih edebileceği, hayal gücü ve yaratıcılığın üst düzey olduğu bir tekniktir. Parmak boyası su bazlı bir boya türü olduğu için temizlemesi çıkması kolaydır. Parmak boyasının birbirine karışması sayesinde geniş bir renk skalası kullanımı elde edersiniz. Parmak boyası kullanımı rahat ve kolay bir boya türüdür.
- Ressam Iris Scott bu alanda yaptığı çalışmalarla herkesi büyülemeye devam ediyor. Scott, canlı ve detaylı çalışmalarında genellikle hayvan figürlerine yer veriyor. Scott’un çalışmaları serbest gibi görünse de her bir tuval üzerinde çalışacağı kompozisyonu incelikle planlıyor.
Tuz Kullanma
En yaratıcı tekniklerden biri sulu boya yaparken tuz kullanarak doku ve doğal geçişler yaratmaktır. Bunun için standart sofra tuzu kullanabilirsiniz. Tuz kristalleri suyu emdiği için renk pigmentinde mükemmel bir doku bırakır. Bu teknikte, tuzu boya henüz kurumamışken kâğıdın üzerine dökün. Daha sonra boyanın kurumasını bekleyin ve kuruduktan sonra tuzu süpürün. Eğer tuzun kalmasını istiyorsanız bir sabitleyici yardımı ile tuzu kâğıt üzerinde bırakabilirsiniz. Tuz kullanma tekniği, ağaç kabuğu, kayalıklar gibi dokulu nesnelerin resmedilmesi için kusursuz bir yöntem.
Sıçratma ve Damlatma
Bu yöntem rastgele hareketlerle pigmentleri tuvale sıçratarak kullanılır. Uygulaması oldukça eğlenceli olan sıçratma tekniğinde fırçayı başparmak ve orta parmağınızın arasında tutmanız ve parmağınızla fırçanın kıllarını geri çekerek serbest bırakmanız gerekiyor. Kılları çekip geri bıraktığınızda fırçadaki boya, kâğıt üzerinde keyifli ve renkli noktacıklar oluşturur. Bu tekniği kullanırken kâğıdın altına büyük bir naylon sermek isteyebilirsiniz.
Jackson Pollock bu alanda tanınmış en önemli sanatçılardan biri. Onu ikon yapan tekniği, yerdeki tuvallere boyaları, sopa, mutfak aletleri ve çıplak elle sıçratma ve damlatmasıydı.
Sıçratma tekniği kadar eğlenceli diğer bir teknik ise damlatma tekniğidir. Bu teknik kimi zaman çiçek açma tekniği olarak da adlandırılır. Fırçanızla sulu boyadan yeterli bir miktarda alın ve kâğıda uygulayın. Boya henüz ıslakken fırçaya daha küçük miktarda başka renk bir sulu boya alın ve önceki rengin üzerine uygulayın. Bu işlemi dilediğiniz kadar tekrarlayabilirsiniz. Ayrıca renklerin bir yöne doğru yayılmasını istiyorsanız fırçayla kağıttaki sulu boyayı yönlendirebilirsiniz. Boya kuruduğunda çiçek açan enerjik bir desen sizi bekliyor olacak.
Sprey Boyama
Sprey boya, basınçlı bir metal tüpün içine gaz ile sıkıştırılmış boyalardır. Sprey boyalar genel olarak iç ve dış yüzeylerde kullanıma uygundur. Çok hızlı kuruduğundan, acil boyama işlerinde tercih edilir.
Ayrıca, fırça ve ruloya ihtiyaç bırakmadığından ufak çaplı boyama işlerinde tercih edilir.
Graffiti
Esasen duvar yazısı anlamına gelen graffiti, duvarlara çizilen ve bu çalışmayı yapan kişinin isteğine göre hobi, şöhret, siyasi mesaj, sokakta yaşananlar vs. amaçlarla kompozisyonlar oluşturup bu şekilde sınırı olmadan şekillenen bir sanattır. Genellikle gençler tarafından icra edilen bu sanat çıkış noktası itibariyle içerisinde illegaliz unsurlar taşımaktadır. Bunun yanında asi bir ruhu olduğu gerçeği çizimlere yansımıştır. Genellikle kolay yapılabilmesi için sprey boyalarla ve daha çok kişinin görebileceği alanlara (tren vagonları, işlek caddelerin, sokakların vs. duvarları) yapılır. Günümüz de sanat olarak yer bulmuş ve illegal olanların yanında, legal olarak da birçok kesim tarafından icra edilmektedir. Resim ve graffitiyi birbirine karıştırmamak gerekir. Duvara çizilen türlerinin yanında birçok türü ve farklı terimleri bulunmaktadır.
Dijital Çizim
Günümüzde bilgisayar aracılığıyla gerçekleştirilen çizimlere dijital çizim denilmektedir. Ancak dijital çizim artık öyle boyutlara ulaştı ki dijital çizim sanatı adı altında ayrı bir sanat dalı oluşturdu. Dijital çizimler, karakter çizimleri son yıllarda oldukça merak edilen ve rağbet gören çizim türleri olmuşlardır. Dijital çizim sanatında, bilgisayarların desteğiyle hayal gücünüzü dijital ortama aktarabilme imkânı bulunmaktadır.
Dijital çizim sanatı, grafik alanına olan ilginin artmasıyla birlikte yükselen bir yıldız olmuştur. Artık reklamlarda, eğitim videolarında vb. alanlarda dijital çizim sanatının bir ürünü olan karakter çizimlerine sıklıkla rastlıyoruz. Neredeyse artık canlı figürünün kullanılmayacağı bir reklam dönemine doğru ilerliyoruz.
- Bunlar dışında çalışmalarınızda folyo parçaları, tarak, makyaj süngerigibi farklı materyaller kullanarak daha yaratıcı ürünler ortaya koyabilirsiniz.
Hayal gücü parlak renklerin bir paletidir. Anıları rötuşlamak ya da rüyalarınızı boyamak için kullanabilirsiniz. – Robert Brault
Sanatçı Büşra Özcan’ın diğer yazıları için tıklayabilirsiniz.