Evcil Hayvan ile Seyahat Rehberi

Evimizin minik üyeleri, dört ayaklı evlatlarımızı hayatımızın her anını düşünerek sahipleniyoruz. Zamanı geldiğinde onlarla yapacağımız seyahatin de oldukça mutlu ve sağlıklı geçmesi çok önemli. Evcil hayvanınızın psikolojisi, sağlık durumu ve tüm ihtiyaçlarını hesaba katarak doğru ulaşım planını gerçekleştirebilmeniz amacıyla bu seyahat rehberini sizin için derledik.

Evcil Hayvanınızın Seyahate Hazır Olup Olmadığına Karar Verin.

Yazımızı genel olarak kedi/köpeklere yönelik hazırladık ancak bu bilgiler seyahate uyum sağlayacak tüm miniklerimiz için geçerli. Bazı dostlarımız dış ortama, bahçeye, arabaya alışkınken bazıları hiç sokak görmemiş ve korkuyor olabilir. Mesela bazı köpeklerin araba eğitimi varken bazıları taşıma kafesinden bile çıkamaz. Bu kadar korkak bir miniği seyahate çıkarmak, onun strese girmesine ve hastalıklara açık hale gelmesine sebep olabilir. Seyahatin süresini ve onun psikolojisini iyi tartmalısınız. Örneğin size çok bağlı, yokluğunuzda ağlayıp depresyona giren bir köpekse ve götürdüğünüzde ona konfor sağlayabiliyorsanız götürebilirsiniz. Ama yoldan hoşlanmayan bir hayvana sahipseniz çok güvendiğiniz ve hayvanınızın da tanıdığı bir yakınınıza emanet etmeyi, veya ilgilenebilecek birini bularak evde bırakmayı düşünebilirsiniz.

Çok kısa bir seyahatse ve evcil hayvanınızı evde bırakacaksınız mutlaka hazneli mama kabı ve su sebili temin etmelisiniz. Bu koşullarda bile siz yokken kontrol edecek bir yakınınızın olması oldukça önemli.

Tatili Planlamadan Önce Veteriner Kontrolünü Yaptırın.

Minik dostunuzun sağlık kontrolünü yaptırmalı, eksik aşısı varsa tamamlamalısınız. Gideceğiniz yerde her türlü bakteri ve virüsle karşılaşabilecek olan kediniz/köpeğiniz için önlem almak en büyük sorumluluklarınızdan biri. Veteriner hekiminizin önerisiyle yolculuk için sakinleştirici bitki ve ilaçları da temin edebilirsiniz.

Tatili Planlamadan Önce Veteriner Kontrolünü Yaptırın.

Ulaşım Şeklinize Göre Kuralları Araştırın.

Öncelikle, hangi ulaşım yolunu seçerseniz seçin kesinlikle hayvanınızı uyutmayın! Bu durum yolculuk esnasında boğulma gibi korkunç şeylere yol açabiliyor. Bazı şirketler bunu şart koşuyor ama kesinlikle böyle bir uygulama yok, hakkınızı arayın, dostunuzu koruyun.

Hava yolu şirketleri genellikle 8 kg altı hayvanları kabin içinde taşımanıza izin veriyor. 8+ kg ise uçağın kargo bölümünde taşınıyor. Standart ölçüleri bulunan bir taşıma kafesi ve evcil hayvanınızın aşı karnesi olması mecburi. Bu bilgilere tercih edeceğiniz hava yolu şirketinin web sitesinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca bilet alırken evcil hayvanınız olduğunu bildirip mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız. Yoksa kargo bölümünde yer olmayabiliyor veya kabine alırken sorun çıkabiliyor.

Şayet otobüs tercih edecekseniz, Ulaştırma Bakanlığı’nın Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle artık evcil hayvanlar otobüs yolculuklarında hayvan sahibiyle birlikte seyahat edebiliyor. Aşı karneli olmak şartıyla, kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuşları (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) kapsayan bu düzenlemeye göre evcil hayvanlar artık özel kafesleri kilitli olmak şartıyla hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde taşınabilecek. Bunu da bilet alırken mutlaka belirtmelisiniz ki sonradan sorun yaşamayasınız.

Yola Çıkmadan Hazırlıklarınızı Tamamlayın.

Yola Çıkmadan Hazırlıklarınızı Tamamlayın.

Otelde kalacaksanız sonradan sorun yaşamamak için evcil hayvan kabul eden oteller bulmanızda fayda var. Eğer kalacağınız yer kamp alanı gibi doğal ortamlarsa mutlaka rutin iç/dış parazit ilaçlarını yaptırmalı, alerjisi olduğu maddeleri bilmeli ve yanınızda ilk yardım kiti bulundurmalısınız.

Yanınıza taşıma kafesini, mama/su kabını, güvendiği yatak/battaniye/oyuncak gibi güven verici bir eşyayı ve varsa tuvalet kabını almalısınız. Ayrıca yiyeceklerini taze tutacak hava geçirmez bir kaba ihtiyacınız olacak.

Yola Çıkmadan Hazırlıklarınızı Tamamlayın.

Bolca Eğlenin!

Unutmayın ki bu yolculuk evladınızla yaşayabileceğiniz en özel deneyimlerden biri. O mutluysa siz de mutlu olacaksınız, o gerilirse siz de rahat edemeyeceksiniz. Bu yüzden onu en iyi tanıyan ebeveynleri olarak en doğru kararı vermeli, mümkün olan en rahat yolculuğu sağlamalısınız. “İyi ki!” diyebileceğiniz bir seyahat temennisi ile… 🙂

Atatürk Üniversitesi Hayvanseverler Kulübü Başkanı

Rümeysa Eren

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilenler