Doğru Kalem Tutma Şekilleri ve Teknikleri

Çocuklar, çizim yapmaya karalama ile başlıyor. Kalem tutma becerisinin ise 2 ile 6 yaş arasında geliştiği biliniyor. Bu sebeple çocuğunuzun kalem tutma becerisini geliştirmek için bu yaşlarda kalem ve kağıt vererek kendisini geliştirmesini sağlayabilirsiniz. Piyasada çocukların kalem tutmalarını kolaylaştırmak amacıyla satılan mandallar ile destek sağlayabilirsiniz. Yaşı ilerledikçe doğru kalem tutma teknikleri ile güzel ve hızlı yazı yazmasına yardımcı olmanız, çocuğunuz açısından iyi olacaktır.

Kalemi düzgün bir şekilde tutmak, hızlı bir biçimde yazmak ve çizmek için oldukça önemlidir. Doğru kalem tutma teknikleri sayesinde hızlı yazı yazma konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra bu teknikleri kullanarak yazı yazarken elinizin yorulmasına da engel olabilirsiniz. Doğru kalem tutma yöntemlerini öğrenmek aynı zamanda yazınızı güzelleştirmenizi de sağlayacak. Bu noktada 3 veya 4 parmakla kalemi nasıl tuttuğunuza dikkat etmeniz gerekiyor. Size doğal gelen tutuş tekniğini bulduktan sonra, kalemi verimli bir şekilde hareket ettirebilirsiniz. Bu konuda kendinizi geliştirebilmek için alıştırmalar yapmanız da oldukça önemlidir.

Kalem tutarken çoğu insan; baş parmak, orta parmak ve işaret parmağını kullanıyor. Güzel yazı yazmak, resim çizmek için kalem tutma teknikleri değişkenlik gösteriyor. Örnek vermemiz gerekirse; hat sanatında ve karakalem çizimlerde kalem tutma biçimleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Kalem tutma tekniklerini, yazımızın devamında bulabilir ve alıştırmalar ile yazı yazma veya çizim yapma becerinizi geliştirebilirsiniz.

Doğru Kalem Tutma Tekniği: Tripod Tutuş

Hızlı yazı yazma teknikleri arasında oldukça popüler teknik olan tripod tutuşu, birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Bu tekniği kullanırken 3 parmağınızdan destek alacaksınız. Tripod tutuş tekniğini 4 farklı biçimde geliştirebilirsiniz. Tripod tutuş tekniğini nasıl geliştirebileceğimizi birlikte inceleyelim:

1. Baş Parmağınız ve İşaret Parmağınız ile Kalemi Alın

Tripod tutuş, öğrenmek için ideal tutuş biçimidir. Bu yöntem, her türlü kalemi pratik bir biçimde kullanmanıza olanak tanır. Bu tekniği kullanarak yazma ve çizim becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız ilk olarak baş parmağınız ve işaret parmağınızla kalemi alabilirsiniz.

Kalemi sabit tutmak için baş parmağınızı ve işaret parmağınızı kullanın. Kalemin arka ucunu ise bu parmaklar arasında bulunan derinin sırtına yaslayabilirsiniz. Orta parmağınızı kullanarak kalemin alt ucunu destekleyebilirsiniz.

2. Kalemi Ucuna Yakın Bölgeden Hafifçe Tutun

Yazı yazarken ister sağ elinizi ister sol elinizi kullanın; kalemi başparmağınız ve işaret parmağınız arasında sıkıştırın. Parmaklarınızı düz ama kalemin zıt taraflarında tutmaya dikkat edin. Kalemi hafif sıkı bir şekilde tutun. Çok sıkarsanız, parmaklarınız bir süre sonra yorulabilir veya ağrıyabilir. Bu sebeple parmaklarınızı çok sıkmamaya özen gösterin.

Parmaklarınızı rahat hissedebileceğiniz şekilde tutuşunuzu ayarlayın. Parmaklarınızı tam olarak kalemin 1/3’ü uzunluğu boyunca yerleştirmeniz gerekmiyor.

3. Orta Parmağınızı Kalemin Altına Yerleştirin

Bu yöntemi kullanırken orta parmağınızın kalemin altında olması yazmanızı kolaylaştıracaktır. Orta parmağınız, kalemi tutan üçüncü parmak olacaktır. Ancak orta parmak ucunuzun yalnızca üst yarısı kaleme temas edecek. Yüzük ve serçe parmaklarınızı kaleme değmeyecek şekilde orta parmağınızın altına yerleştirin.

Orta parmağınız, kalemi baş ve işaret parmağınızdan daha hafif bir biçimde tutmalıdır. Yani orta parmağınızı, kalemi sabit tutmak için kullanmalısınız. Bu yöntemde bir diğer önemli nokta ise kalemin arka ucunun elinizin üst kısmına dayandığından emin olmanızdır. Kalemi dikey değil, açılı tutarsanız daha hızlı bir şekilde yazabilirsiniz.

4. Elinizin Topuğunu Sayfaya Yaslayın

Yazı yazmaya başlayacak gibi elinizi hareket ettirin. Ardından bileğiniz ile elinizin birleştiği kısmı, kağıdın üzerine yerleştirin. Yüzük ve serçe parmaklarınızı da sayfada dinlendirin. Yazacak kadar rahat hissedene kadar elinizi ayarlayın.

Kalem ucunu sayfaya bastırabileceğiniz şekilde açıyı ayarlayabilirsiniz. Kalemi hareket ettirmenize izin vermek için bileğiniz hafifçe yükselebilir. Gerginlik nedeniyle kramplara neden olabileceğinden elinizi çok kaldırmaktan kaçınmalısınız.

Doğru Kalem Tutma Tekniği: Quadropod Grip

Güzel yazı yazma tekniklerinden biri olan quadropod grip, hızlı yazı yazmanıza da olanak sağlayan teknikler arasında yer alıyor. Bu kalem tutma tekniği sayesinde hızlı yazı yazmakta kendinizi hızlandırabileceğiniz gibi yazı yazarken ellerinizin ağrımasının da önüne geçebilirsiniz. Bu yöntemi kullanmak için dikkat edilmesi gereken noktalara birlikte bakalım:

1. Kalemi Baş Parmağınız ve İşaret Parmağınız Arasına Yerleştirin

Quadropod grip tekniğinde kalemi baş parmağınız ve orta parmağınız ile tutmanız gerekiyor. Tıpkı tripod tutuşunda olduğu gibi kalemi, elinize yaslayabilirsiniz.

2. Kalemi Orta Parmağınızla Ucundan Tutun

Kalemi, başparmağınız ve işaret parmağınız arasında, kalemin ucuna yakın bir yerde sıkın. Orta parmağınızı aşağı indirin ve kalemin üzerine dik olarak yerleştirin. İşaret parmağınız ve baş parmağınız gibi, kalemi kontrol etmek için orta parmağınız kullanılır. 3 parmağınızla sıkı ve eşit bir tutuş sağlayın.

Bu tekniği kullanırken en rahat tutuşu ayarlamanız gerekiyor. Aksi takdirde çok sıkı tutmanız bir süre sonra ellerinizi ağrıtacaktır. Rahat hissedene kadar parmaklarınızı hareket ettirin. 3 parmağınızın da kalemi hafif sıkı bir şekilde tuttuğundan emin olun.

3. Kalemi Yüzük Parmağınız ile Destekleyin