Ders Çalışmak İstemiyorsak Nasıl Dersin Başına Oturabiliriz?

Dürüst olalım, çoğumuz ders çalışmayı sevmiyoruz. Bir hedefimiz olduğu için, çalışmamızın sonucunda o hedefi tamamlayacağımız için mecburen ders çalışıyoruz.

Hedeflediğin şey bir sınavdan iyi puan almak, ya da tamamlaman gereken bir projen, makalen, tezin olabilir. Ne için çalışman gerekiyorsa gereksin, hepimizin bir şeyleri tamamlamak için çabalaması ve emek göstermesi lazım. Bu emeği vermek, motivasyonumuzun yüksek olduğu zamanlarda çok kolay olabilirken, motivasyonumuz tamamıyla tükendiğinde ölüyü diriltmek kadar zor olabilir. Hatta bir süredir dersin başına geçmediysek, tembelliğe birazcık alıştıysak vay halimize, derse tekrar başlamak öyle zor gelir ki, artık ders bir daha çalışmayacakmışsınız gibi bile gelebilir.

Zaten çok da severek yapmadığımız bu ders çalışmaya başlamak hem de en zoru. Başlamak bitirmenin yarısıdır diye boşuna dememişler. Hepimiz biliriz zaten bu, derse otursak gerisi gelecek de, o ilk oturma olayı bizi en çok zorlayan olur zaten.

Bu yazıda size tam da o motivasyonunuzun düştüğü, kolumuzu bile kıpırdatmak istemediğiniz zamanlarda, derse oturmanıza yardımcı olabilecek bir takım öneriler vereceğim şimdi hazırsanız.

woohoobox ders çalışma

 

1.Kendine neden çalışman gerektiğini hatırlat.

Yani kısacası “hedefini” kendine tekrar tekrar hatırlat. Hatırlatmak yetmiyorsa hedefini başardığın zamanı hayal et. Bazen kendimize sadece kelimelerle hatırlatmak yeterli gelmez. Ama beynimiz o kadar kuvvetli ki, hayal etmeye başladığımızda o sözler gerçeğe dönüşür ve aslında hedefimizi tamamladığımıza ne kadar mutlu olacağımızı fark edip, motive oluruz.

 

2.Yeni bir ders programı yap.

Sizi bilmem, ama benim derse geçememe sebeplerimden biri de eski yaptığım programa sadık kalamadığımdan dolayı, tamamlayamadığım ve gittikçe biriken bir ders yığını üstüme geliyormuş gibi hissederim. Bu durumda “programımın çok gerisineyim” “ne kadar çok çalışsam da programıma yetişemem” düşüncelerinin altında ezilerek, derse hiç başlayamamaktansa, O programın yerine daha yapabileceğim yeni bir program yaparım.

 

3.Çalışacağın şeyleri planladıysan, çalışma alanını da planla.

Masan çok mu dağınık? Kalk ve masanı toparla, ders çalışmaya uygun bir ortam haline getir. Belki masanı öyle toplu görünce ders çalışmak istersin, kim bilir?

Ya da sadece kütüphanede çalışabilenlerdensin ve hala evde mi oturuyorsun? Hemen hazırlan ve evden çık zaman kaybetmeden.

 

4.-Mış gibi yap.

İngilizcede Türkçeye de kesinlikle geçmesini istediğim çok güzel bir deyiş var. Fake it till you make it. Yani: Başarana kadar rol yap.

Bu biraz garip gelebilir. Ama benim asla şaşmayan ve en işe yarayan ipuçlarımdan biridir bu.

Mutsuz musun? “Mutsuz değilmişsin gibi yap”.

Hiç motivasyonun yok mu? “Motivasyonun çok yüksekmiş gibi yap”

Ders çalışmak istemiyor musun? “İstiyormuş gibi yap”.

Bu dediğim size komik gelebilir. Ama beyniniz aslında bir şeyi, uzun süre -öyleymiş gibi davranırsanız- ona inanmaya başlıyor. Siz yeterince –mış gibi yaparsanız, bir süre sonra bir bakacaksınız ki beyniniz ona inanmış.

 

Umarım bu ipuçlarım yardımcı olur size. Son sözüm de çok düşünmeyin, sadece kalkın ve dersin başına geçin. Gerisi inanın gelecek.

Dr. Kardelen Yıldırım

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilenler