Size daha önceki yazılarımda da programlı çalışmanın en önemli şeylerden biri olduğundan bahsetmiştim. Program daha önce yapmadıysanız bu dediğim adımda zorlanabilirsiniz. Onun için size basitçe program nasıl yapılır onu anlatacağım.
Önce aylık programınızı yazın.
Eğer çizmek istemiyorsanız, hazır çizili ajandalardan da alabilirsiniz. Ama hazır ajandalardan yoksa üzülmeyin, kareli ya da noktalı bir deftere kendi bullet journal’ınızı yapabilirsiniz. Bir aylık şema çizeceksiniz ve o aylık şemanın altına “aylık hedeflerim” başlığı oluşturacaksınız. Bu ay içinde tamamlamak istediğiniz şeyleri genel olarak hedeflerim başlığına yazacaksınız.
Yazdığınız aylık hedefleri haftalara bölün, haftalık hedeflerinizi yazın.
Aylık hedeflerinizi daha ayrıntılı haftalık hedeflere bölüştüreceksiniz şimdi.
Hazır bir ajandanız yoksa, bullet journal oluşturuyorsanız kendiniz, önce haftanın günlerinin şemasını çizeceksiniz, daha sonra da haftalık genel hedefler başlığı oluşturacaksınız. Önce bu genel hedefler başlığına, aylık hedeflerinizden o haftaya bölüştürdüğünüz hedefleri yazacaksınız. Çalışmanız gereken konular, tekrar etmeniz gereken konular ve çözmeniz gereken soruları yazacaksınız.
Geçen haftalarda çalıştığınız konuları 2 hafta sonraki haftaya “tekrar edilecek konular” olarak yazacaksınız. Bir konunun kalcı belleğinize atılması için en geç 1-2 hafta içinde tekrar edilmesi gerektiğini unutmayın.
Bu aşamayı hafta içindeki hedeflerinizi tutturmaya çalışırken de yapabilirsiniz. Eğer ilk kez ders çalışmaya başlayacaksanız şuan atlayabileceğiniz bir aşama. Ama ders çalışmaya başladığınızda yapmanız mutlaka gerekli.
Şimdi haftalık hedeflerinizi, kendinize uyan bir program ile haftanın günlerine dağıtma zamanı.
Haftalık genel hedeflerinizi, günlere dağıttıktan sonra,tebrikler, artık bir ders çalışma programınız oluştu.
Ama bu programı yaparken kendinizi kaybederek, gerçekçi olmayan hedefler koymamaya dikkat edin. Bu sadece sizin motivasyonunuzu bozmaya ve keyfinizi kaçırmaya neden olacaktır. Eğer yapabileceğinizden daha fazla hedef yazdıysanız o haftaya, diğer haftaya dağıtmaya çalışın hedeflerinizi, ya da hedeflerinizi biraz azaltmanız gerekecek.
Ayrıca çok önemli vurgulamak istediğim bir konu da şu, programınızda değişiklik yapmaktan çekinmeyin. “Bir kez yazdım bitti, artık değiştiremem” diye asla düşünmeyin. Gün içinde 2 saatinizi alır diye düşündüğünüz bir konu çalışmasına 3 4 saat harcamış olabilirsiniz, bu sizin başarısız olduğunuzu göstermez. Üzülmek, yetiştiremedim diye kendinizi paralamak yerine, programınızı değiştirin.
Umarım faydalı bir yazı olmuştur sizin için. Hepinize sınavlarınızda başarılar ve sağlıklı günler diliyorum.
Dr. Kardelennur Yıldırım
Dr. Kardelennur Yıldırım’ın diğer yazıları için tıklayabilirsiniz.
İlgili İçerikler: