İçindekiler
Bir planlama listesi olan Bullet Journal, son zamanlarda öğrencilerden veya çalışan kişilerden sıklıkla duyduğumuz terimler arasında yer alıyor. Yapılacaklar listesi, günlük ve ajanda olarak kullanabileceğiniz Bullet Journal’i kullanmanız için ilk önce ajandayı oluşturmanız gerekiyor. Sınavlara çalışırken ya da işlerinizi planlarken oldukça yarar sağlayacak bu ajanda, hedeflerinize ulaşmanız için düzenli bir çalışma rehberi oluşturmanıza yardımcı oluyor. Peki Bullet Journal nasıl yapılır?
Okul döneminde öğrencilerin planlı bir çalışma sistemi oluşturmasına yardımcı olan bu ajanda, çalışan kişilere de pek çok açıdan avantaj sağlıyor. Geçmişi analiz etmenize, günlük yapılacak işleri kurgulamanıza ve geleceği planlamanıza olanak sağlıyor. Bullet journal için sayfa fikirleri, gerekli malzemeler ve defter önerileri konusu hakkında detaylı bilgiyi içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.
Bullet Journal Nedir, Ne İçin Kullanılır?
Bujo olarak da adlandırılan Bullet Journal, tasarımcı Ryder Carroll tarafından geliştirilen kişisel organizasyon yöntemidir. Sistem, geçmişi analiz etmenize, günlük yapılacaklar listesi de oluşturabilirsiniz. Bunlara ek olarak yine aynı defter üzerinden gelecekte yapacaklarınızı da planlayabilirsiniz. Bu sistem sayesinde şu anki ve gelecekte yapacağınız işleri, mükemmel bir biçimde organize edebilirsiniz. Kullanım amacınıza göre Bullet Journal hem bir yapılacaklar listesi hem bir günlük hem de bir ajanda olarak kullanılıyor.
Oldukça yararlı bir planlama ve üretkenlik yöntemi olan bujo, düşüncelerinizi ve görevlerinizi düzenlemenize ve programınızı planlamanıza yardımcı oluyor. Bu sayede daha düzenli bir şekilde çalışmanıza olanak sağlıyor.
Bullet günlüğünüzde görevleri, olayları ve notları, madde işaretleri olarak kaydedebilirsiniz. Gün boyunca aklınıza gelen düşünceleri ve fikirleri hızla kağıda dökerek geleceği planlayabilirsiniz. Bu şekilde rahatlayabilir ve bir şeyleri unutacağınızdan endişe duymazsınız. Bullet Journal’in ne olduğu hakkında detaylı bilgi almak için bu içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Geçmişi analiz etmenize olanak sağlayan bu yöntem, şu anı ve geleceği planlamanıza da olanak sunduğu için aklınıza gelebilecek her alanda kullanabilirsiniz. Buna örnekler vermek gerekirse;
- Bullet günlüğü, öğrencilerin motivasyonlarını artırmaya yardımcı olur. Bu sebeple sınavlara hazırlanırken hangi gün ne kadar soru çözdüğünüzü ve sınavlarınızın nasıl geçtiğini not edebilirsiniz. Sınavlardan sonra kendinizi motive etmek için kaliteli hobiler edineceğinizi de yazabilirsiniz.
- Kilo verme veya alma hedefiniz varsa günlük ne kadar yemek yediğinizi ne kadar antrenman yaptığınızı not almanız, sizin için oldukça yararlı olacaktır. Bu sayede ilerleyen zamanlarda diyet programınıza uyum sağlayıp sağlamadığınızı görebilirsiniz. Bunun yanı sıra Bullet Journal sayesinde hangi egzersizden daha iyi verim aldığınızı da fark edebilirsiniz.
- Yoğun bir tempo ile çalışıyorsanız geçmiş analizini, bugün neler yaptığınızı not almanız, verimliliğinizin artmasını sağlayacaktır. Bu sayede işiniz ile alakalı en küçük ayrıntıları bile unutmazsınız. Bu ajanda sayesinde ilerleyen dönemlerde neler yapacağınızı da not ederseniz daha verimli bir iş hayatınız olacaktır.
Adım Adım Bullet Journal Yapma Rehberi
Hayatınızı organize etmenize yardımcı olan bu ajandayı, satın alabileceğiniz gibi pratik bir şekilde kendiniz de tasarlayabilirsiniz. Bullet Journalinizi sevdiğiniz renklerden istediğiniz gibi tasarlamak istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
1. Adım: Gerekli Malzemeleri Toparlayın
Bu günlüğü tasarlayabilmek için ihtiyacınız olan şeyler; noktalı defter ve kalemlerdir. İlerleyen dönemlerde Bullet Journal defteri olarak bilinen Moleskine veya Leuchtturm gibi nokta ızgaralı bir not defterine geçmek isteyebilirsiniz. Ancak ilk olarak sade bir not defteri de tercih edebilirsiniz.
Not defterinin yanı sıra tasarımınıza uygun kalemler de alabilirsiniz. Bullet Journal hazırlarken çoğu kişi, Micron kalemleri tercih ediyor. Siz tasarımınıza uygun farklı kalem çeşitlerini de kullanabilirsiniz. Aynı zamanda defterinizi renklendirmek için pastel boya da tercih edebilirsiniz.
2. Adım: Dizin Sayfalarını Oluşturun
Geçmişi, şu anı veya geleceği organize etmek için ilk olarak dizin sayfalarını oluşturabilirsiniz. Dizin, ajandanızın içeriğini düzenlemenin hızlı ve kolay yoludur. Dizin sayfasını, günlüğünüzdeki sayfaların adlarının ve bunlara karşılık gelen sayfa numaralarının listesi olarak adlandırabiliriz. Not defterinize sayfalar ekledikçe karşılık gelen bir sayfa numarası verin ve dizine kaydedin. Bu sayede düzenli bir şekilde organize edebilirsiniz.
Dizin sayfalarını ayarlamak için derginizin ilk iki sayfasını açın ve bu sayfalara dizin adını verin. Defterinizin sayfaları numaralandırılmamışsa, numaralandırmanız gerekir. Sayfaları tek seferde veya ilerledikçe numaralandırabilirsiniz. Yeni bir sayfa doldurduğunuzda, adını ve sayfa numarasını dizine ekleyin ki aradığınızda hızlı bir şekilde bulun.
Aylık çalışmalarınızı ve koleksiyonlarını dizine eklemeyi unutmayın. Bu sayede ilerleyen süreçte de kendinizi düzenli bir şekilde organize edebilirsiniz. Dilerseniz dizine günlük de ekleyebilirsiniz. Bu tamamen size kalmış.
3. Adım: Gelecek Plan Sayfaları Oluşturun
Gelecek dönemi organize etmek için plan sayfası oluşturun. Bu sayfayı; basitleştirilmiş, liste tarzı bir takvim biçiminde hazırlayabilirsiniz. Yaklaşan tatilleri, doğum günlerini, tatilleri ve diğer önemli tarihleri kaydetmek için bu sayfaları kullanabilirsiniz. Bu sayfalar, aylık ve günlük plan yaparken bir kılavuz görevi görecektir.
Gelecek kısmını ayarlamak için iki sayfalık boş bir form bırakın ve üst tarafa “Gelecek” yazın, sayfayı numaralandırarak dizine ekleyin. Ardından sayfaları ihtiyacınız olan ay sayısına bölün. Örneğin, iki sayfanın her birini, altı ay boyunca size toplam altı bölüm verecek şekilde eşit aralıklı iki yatay çizgiyle bölebilirsiniz.
Bullet Journalin bu kısmına yaklaşan önemli etkinlikleri, son tarihleri, hedefleri veya test tarihlerini ekleyin. Unutmayın, bunlar görevler veya yapılacaklar değil, önemli olaylar, önemli teslim tarihleri veya hatırlanması gereken diğer tarihler olacaktır.
4. Adım: Aylık Plan Sayfaları Oluşturun
Aylık plan sayfaları, isminden de anlaşılacağı üzere ayınızı düzenlemenize yardımcı olan bir veya iki sayfalık bir dağılımdır. Aylık plan sayfası oluşturmak için defterinizde boş bir sayfa açın, sayfanın üst kısmına bulunduğunuz ayı yazın, sayfayı numaralandırın. Ardından dizine eklemeyi unutmayın.
Aylık plan sayfalarını düzenlemenin birkaç yolu var. Ancak burada en basit yöntemi tercih etmeniz, sizin için yararlı olacaktır. Tarihleri , sayfanın kenarına her satıra bir tane olacak şekilde yazın. Her sayının yanına haftanın gününün ilk harfini de yazabilirsiniz.
Bullet Journal planlayıcılar, sol sayfada bir takvim ve sağ sayfada buna karşılık gelen bir görev listesinden oluşan iki sayfalık bir aylık dağılım oluşturur. Bu, görevleri ve randevuları düzenlemenize yardımcı oluyor. Aylık görevler listesine sahip olmak yaşam tarzınız için anlamlıysa, bu sayfaları aylık plan sayfalarından sonra ekleyebilirsiniz.
5. Adım: Günlük Plan Sayfaları Oluşturun
Günlük plan sayfaları, Bullet Journallerin olmazsa olmazıdır. Kendinizi düzenli ve görev başında tutmak için her gün yeni bir günlük plan sayfası oluşturabilirsiniz. Günlük bölümünü ayarlamak için boş bir sayfa açın, sayfanın üst kısmına tarihi yazın ve sayfayı numaralandırın. Günlük sayfaları, dizine eklemenize gerek yok.
Ardından güne ilişkin görevlerinizi, etkinliklerinizi, toplantılarınızı ve notlarınızı listenize ekleyin. Görevleri listelemek için sabahları zaman ayırabilir ya da aklınıza geldikçe ekleyin. Gün ilerledikçe, ögeleri tamamlandı olarak işaretleyebilirsiniz. Tüm günlük görevlerinizi tamamlamazsanız, sorun değil!
Günlük plan sayfalarınızı gözden geçirin, yarın hangi eksik görevler üzerinde çalışmaya değer olduğunu belirleyin ve bunları bir sonraki güne taşıyın. Eksik ögeleri dilerseniz “iptal edildi” veya “taşındı” olarak işaretleyebilirsiniz. Bu sayede karışıklığı ortadan kaldırabilirsiniz. Günlük planlarınız, bir sayfayı doldurmuyor olabilir. Böyle durumlarda yeni bir sayfa açmanıza gerek yok; ertesi gün, kaldığınız yerden ekleyebilirsiniz.
Bullet Journal sisteminin en iyi yanlarından biri, onu yaşam tarzınıza daha iyi uyacak şekilde istediğiniz şekilde tasarlayabilmenizdir. Boş günlüğünüz, ideal planlayıcınıza dönüştürebileceğiniz boş bir tuvaldir. Hayatınızı iyileştiren formlar ve koleksiyonlar ekleyebilirsiniz. Ve işinize yaramayan spreadler için zaman veya yer harcamanıza gerek yok! Yaşam tarzına en uygun Bullet Journali ancak sen tasarlayabilirsin.