Babanızı Mutlu Edebilmek İçin Yapabileceğiniz 7 Etkili Psikolojik Yöntem

Babalarımızla olan bağın ne kadar değerli olduğunu hepimiz biliyoruz. Onlarla olan bağımız ne kadar kuvvetliyse, hayatta bir o kadar güçlü ve mutlu hissediyoruz. Bu, tabii ki babalar için de geçerli. Bizim, onlara olan sevgimiz onları kuvvetli kılıyor; onları mutlu hissettiriyor. Bizim için en iyisini isteyen; bizi mutlu etmek için elinden geleni yapan babalarımıza gösterdikleri emeğin karşılığını vermek istiyor olabiliriz. Veya babamızla yaşadığımız bir tartışma sonrasında kendimizi affettirmek istiyor olabiliriz. Onun mutlu olmasını; bizim, onu sevdiğimizi göstermek istiyor olabiliriz. Peki, bunu nasıl yapabiliriz?Babamızı mutlu etmenin yolları,babamızı mutlu edecek sözler ve davranışlar detaylarıyla birlikte içeriğin devamında bulabilirsiniz.

Babalarımızı nasıl mutlu hissettirebilir, bizi affetmelerini veya ona  verdiğimiz değeri görmelerini sağlayabiliriz? İçeriğimizde babalarımızı nasıl mutlu edebileceğimiz ile ilgili araştırmalara ve psikolojik metodolojileri yer verilmiştir.

Gelin, beraber neler yapabileceğimizi inceleyelim.

Babanız İçin Bir Jest Yapın

Jest yapmak bir bireyin kendisini önem verildiğini hissettirmenin en basit yöntemidir.Özellikle, kendinizi babanıza affettirmeniz gereken bir olay yaşandıysa; ona güzel bir jest yapabilirsiniz. Bir sabah ona kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Mükemmel bir kahvaltı hazırlamanıza gerek yok. Babalar her zaman çabayı takdir eder. Onun için çaba göstermeniz, babanızı değerli hissettirecek; size karşı olan kırgınlığını da ortadan kaldıracaktır.

Babanızla Sohbet Edin Onu Anlamaya Çalışın

Babanızla ufak bir tartışma yaşamış olabilirsiniz. Onun, size karşı kırgın ve kızgın olduğunu düşünebilirsiniz. Bu durumda ondan bir adım beklemek veya sadece özür dilemek yerine aranızdaki tartışmayı da çözmesi amacıyla  gün içinde veya akşam yemeğinden sonra onun çayına, kahvesine eşlik edebilirsiniz.

Onu dinleyebilir, kendi anlatmak istediklerinizi anlatabilirsiniz. Emin olun, o da sizi dikkatle dinleyecek ve problemlerinizle, mutlu anılarınızla ilgilenecektir. Bunu bir alışkanlık haline getirebilir ve babanızı daha da yakından tanıyabilirsiniz. Gün sonunda sizinle yaptığı bir kaç saatlik sohbet aranızdaki bağı kuvvetlendirecek; onun iyi hissetmesini sağlayacaktır. Unutmayın, babalar için en önemli şeylerden biridir sağlıklı, birbirini dinleyen, birbirini merak eden bir aile kurmuş olmaktır.

Ona Güçlü Olduğunu Hatırlatın

babanızın güçlü olduğunu hatırlatın

Eril bireyler özellikle babalar güçlü olduklarını da hissetmek isterler.Çocuklarının kahramanı olmak ister babalar. Bunu, ona hatırlatabilirsiniz. Onu, kahraman gibi hissettirmeniz çok zor değil. Bir probleminizi çözememiş olabilirsiniz, bir şey kırılmış ve onarılması gerekiyor olabilir. “Babacığım ben bunu yapmayı denedim ama yapamadım. Lütfen sen yardımcı olabilir misin?” diyebilirsiniz. Babanızı bu şekilde, hayatınıza daha çok dahil etmiş olacaksınız. Emin olun, babanızı çok çok mutlu hissettirecek ondan yardım isteyebilmeniz, ihtiyaçlarınızı söyleyebilmeniz.

Babanıza Sarılın

Babaların genelde fiziksel olarak çok bağ kuramadıklarını görebiliriz. Bu, çocukluklarında ebeveynlerinin babanıza karşı aynı çekingenlikten dolayı bağ kuramadıklarından kaynaklanıyor olabilir. Babanız da fiziksel bağı nasıl kuracağını, ne zaman sarılacağını ve hatta nasıl sarılacağını bilmiyor olabilir. Ona gösterin. Nasıl sevilmek istediğinizi ona gösterin. Aranızda bir tartışma geçmiş olabilir. Siz bir ailesiniz ve bağlarınız hiçbir şekilde kopmayacak. Tartışmalar ve babanızın kızgınlığı geçici. Sadece, bu olayı daha çabuk iyileştirmek için bir kaç adım atabilirsiniz. Bir akşam, babanızın yanağına aniden bir öpücük kondurabilirsiniz. Olmadık bir yerde sarılabilirsiniz babanıza. Onun eline yavaşça dokunup “Sizinle bu evde büyüdüğüm için çok şanslıyım.” “Aramızda geçen tartışmadan dolayı üzgün hissediyorum.” diyebilirsiniz. Sevmeyi öğretin babanıza. Duygularınızı göstermeyi öğretin ona.Çok güçlü olan babalarımız bazen duygularını ifade edemiyor olabilir. Sizin bu yaklaşımlarınız, babanızı iyi hissettirmenin  yanında ona yol da gösterecek.

Beraber Yaptığınız Aktiviteleriniz Olsun

Animated GIF

 Evde evcil bir hayvanınız olabilir, bir bahçeniz, tamir gereken eşyalar, araba temizliği olabilir. Beraber yapabileceğiniz aklınıza ne gelirse, babanıza eşlik edin. Evcil hayvanınızı belirli bir saat planlayıp beraber gezdirin. Beraber bir şeyleri  tamir edin; ondan size yol göstermesini isteyin. Beraber bir şeyleri temizleyin, bahçenin bakımını yapın. Beraber geçirdiğiniz anlar çok değerli. Beraber zaman geçireceğiniz anlar yaratın. Babanız sizin bu çabanızı ve sizin onunla bir şeyler yapma hevesinizi gördükçe çok mutlu hissedecektir.

İstekleriniz İçin Emek Verebileceğinizi Gösterin

Sahip olmak istediğiniz bir şeyi satın almak için harçlık biriktirdiğinizi veya babanızın çalışabileceğiniz bir yer bilip bilmediğini sorun. Bir şey satın almak istiyorsanız hem babanıza biraz yardım etmek, hem de istediğiniz bir şey için emek harcadığınızı da göstermek için ona harçlıklarınızdan kenara ayırdığınızı söyleyebilirsiniz. Okuldan kalan zamanınız varsa; bir yerde kısa süreliğine de olsa çalışabileceğinizi söyleyebilirsiniz. Babanız sizinle gurur duyacaktır. Sahip olmak istediğimiz şeyler için adımlar atmak her zaman takdir edilmesi gereken bir şey. Babanız sizi takdir edecek ve size yardımcı olabileceğini söyleyecektir. Bu sayede,babanız sizin çabanızı görecek ve onunla aranızdaki bağı kuvvetlendireceksiniz.

Onun İçin Hediye Hazırlayın

Fathers Day Dad GIF

Ona bir hediye hazırlayın. O, nelerden hoşlanır? Sizin yetenekleriniz neler? Bunları düşünün. Güzel şiir yazıyor olabilirsiniz, çizim yeteneğiniz olabilir, dikişte iyi olabilirsiniz veya maketler hazırlayabilirsiniz. Sevgini göstermenin en güzel yollarından biridir onun için hediyeler hazırlamak. Satın almaktansa; yapın. Düşündüğünüz gösterin onu. Bu aşamada hem kendinizi keşfedeceksiniz, hem babanıza daha da yakınlaşacaksınız. Bu yakınlaşmayı da en çok hediyeyi babanıza verdiğinizde, onun yüz ifadesindeki ışıltıyı gördüğünüzde hissedeceksin.

Bu içerik Uzman Psikiyatrist Prof Dr. Nevzat Tarhan’ın Mutluluk Psikolojisi ve Stresle Başa Çıkma, 2002 çalışmasından yola çıkarak hazırlanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilenler